Berlin’de dönerde bakteri endişesi

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de dönerde bakteri endişesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2006 00:00

Almanya’da patlak veren bozuk et skandalının ardından başkent Berlin’de, büfeden alınan döner numunelerinin yaklaşık yarısında fazla miktarda bakteri bulundu.

ALMAN ZDF televizyonunda yayınlanan "Wiso" adlı program için yapılan araştırma çerçevesinde 22 numune incelemeye alındı. Numunelerin 12’sinde fazla miktarda bakteri saptanırken, bunların dördünde hastalıklara neden olan bakteriler de bulundu. Yapılan incelemelerde dönerlerde ishal, mide-bağırsak hastalıkları ve iltihaplanmaya bile yol açabilen bakterilerin söz konusu olduğu belirtildi.

Araştırmayı yapan mikrobiyoloji uzmanı Dr. Gero Beckmann, aldığı sonuçların kendisini çok endişelendirdiğini söyledi. Televizyonda yayınlanan programda, büfe ve restoranlarda hijyenik şartların iyi olmadığı, çatal ve bıçaklarda yemek izlerine rastlandığı ve etin kurallara uygun olarak muhafaza edilmediği de kaydedildi. Öte yündün, daha pahalıya satılan dönerlerde de kalitenin daha iyi olmadığı ifade edildi.

İspanyollar da dönere ve şiş kebaba sahip çıktı

İSPANYOLLAR döner ve şiş kebabın anavatanının İspanya olduğunu iddia etti. İspanyollara göre döner ve şiş kebap eskiden kral yemeğiydi. Halka ulaşması Türkler sayesinde gerçekleşti. İspanya’da yapılan bir araştırmada 10. yüzyılda Sevilla, Granada ve Cordoba şehirlerini kapsayan ve Endülüs’te hüküm süren Arap sultanlarınının en çok tercih ettiği yemeğin döner ve şiş kebap olduğu öne sürüldü. Araştırmaya göre, İspanya’dan İran’a ulaşan döner Pers kralları tarafından büyük ilgi ile karşılandı ve kesin olarak belirlenemeyen bir tarihte de Osmanlı tarafından yenilmeye başlandı. Ancak, Osmanlı’da döner önemli bir değişim yaşadı ve saraydan halka indi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!