Belçika’da mültecilere ‘yaka kartı’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

Belçika’da mültecilere ‘yaka kartı’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2015 15:23

Belçika Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Jan Jambon, polis kontrollerini kolaylaştırmak amacıyla sığınma başvurusu yapanların özel bir yaka kartı taşımasını önerdi. Jambon, önerisinin bu kişilerin kimliklerinin belirlenmesini sağlama amaçlı olduğunu söylese de büyük tepkiye neden oldu.

Haberin Devamı

Mültecilerin genellikle Belçika’ya üzerlerinde herhangi bir belge olmaksızın geldiğini belirten Jambon, önerisinin bu insanları damgalayıcı nitelikte olduğuna yönelik eleştirileri reddederek, “Kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil. Bir şirketi ziyarete gittiğimde bana da bir yaka kartı veriliyor” dedi.

Yaka kartı uygulamasının zorunlu olmayacağını ama mültecilerin “hayatını kolaylaştırma” amacıyla bunu tavsiye ettiklerini söyleyen Jambon özellikle sosyal medyada eleştiri bombardımanına tutuldu. Önerinin İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilere Davud yıldızı taşıma zorunluluğu getirilmesini hatırlattığı belirtildi.

Belçika’da mültecilere ‘yaka kartı’ tartışması

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Anne-Laure Mouligneaux, “Sığınma başvurusunda bulunanlardan boyunlarında bir yaka kartıyla dolaşmaları ya da bunları sürekli görünür şekilde taşımaları istenmeyecek. Yapmak istediğimiz özellikle polis kontrollerinde sığınmacıların hayatını kolaylaştırmak” dedi.

Belçika’da mültecilere ‘yaka kartı’ tartışması

Jambon’un önerisi muhalefet partilerinin yanı sıra aralarında Uluslararası Af Örgütü’nün de bulunduğu örgütler tarafından da tepkiyle karşılandı.

 

 

BAKMADAN GEÇME!