Belçika’da ilk kez bir çocuk için ötanazi uygulandı

Güncelleme Tarihi:

Belçika’da ilk kez bir çocuk için ötanazi uygulandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2016 17:17

Dünyada çocuklara ötanazi hakkı tanıyan tek ülke olan Belçika’da, ilk kez reşit olmayan bir kişinin talebi üzerine ötanazi ile ölümüne yardım edildi. BBC Türkçe’nin haberine göre Flaman kesiminde yaşayan ve kaç yaşında olduğu belirtilmeyen çocuk, bu hafta içinde ötanazi oldu.

Haberin Devamı

BELÇİKA’da 2014 ilkbaharından bu yana yürürlükte olan, 18 yaş altındaki vatandaşlara ötanazi hakkı tanıyan yasa, ilk kez uygulanmış oldu. Belçika medyasına göre, sessiz bir şekilde ötanazi uygulanan ileri derecede hasta çocuğun dosyası, Federal Ötanazi Kontrol ve Değerlendirme Komitesi’ne gönderildi. Komite Başkanı Prof. Wim Distelmans, çocuğun iyileşme umudu bulunmayan bir hastalığa sahip olduğunu söyledi.

Dünyada Belçika dışında sadece Hollanda’da benzer bir düzenleme var. Ancak Hollanda, Belçika’nın aksine 12 yaşından küçük çocuklara bu hakkı tanımıyor.

Belçika, çocuklara ötanazi hakkı tanıyan tek ülke. Ötanazi yasasının genişletilerek çocuklara da ölme hakkı tanınması uluslararası kamuoyunda tepkilere neden olmuştu.

ÇOK İSTİSNAİ DURUMLARDA

Haberin Devamı

Ötanazi Kontrol ve Değerlendirme Komitesi Başkanı Distelmans’a göre, çocuklara ötanazi hakkı, sadece çok istisnai ve umutsuz durumlarda geçerli olan bir seçenek. Belçikalı yetkili, ilk kez yapılan bu uygulama öncesi çok uzun bir araştırma yapıldığını söyledi. “Neyse ki, bu durumda çok az çocuk var” diyen Distelmans, bu çocukların ‘onurlu ölüm hakkının inkâr edilemeyeceğini’ savundu.
Yasa, çocuğun defalarca ısrarla ötanazi istemesi ve ebeveynlerinin gerekli yasal izni vermesi halinde uygulanabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!