Belçika yargısından skandal onay kararı

Güncelleme Tarihi:

Belçika yargısından skandal onay kararı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2020 07:00

BELÇİKA’da yüksek yargı, PKK’yı terör örgütü olarak kabul etmeyen skandal bir karara imza attı. Belçika Yargıtayı, Brüksel İddianame Odası’nın aralarında terör örgütü PKK’nın Avrupa yapılanmasının önde gelen isimlerinden olan Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar’ın da bulunduğu 36 özel ve tüzel kişinin terörle mücadele kanunları çerçevesinde yargılanamayacağı yönünde geçen yıl aldığı takipsizlik kararına onay verdi. Karar, Federal Savcılık tarafından 2010’da bu kişiler hakkında terörle mücadele yasaları çerçevesinde başlatılan soruşturmanın sona ermesi anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Brüksel İddianame Odası, Türkiye’nin de müdahil olduğu ve Belçika Federal Savcılığı’nın Ankara’nın tezlerine destek veren bir yaklaşım sergilediği davada, “PKK’nın silahlı mücadele ortamı dışında terör suçlarında bulunduğu sonucuna varılmasını sağlayacak yeterli kanıt sunulamamasını” ve “bu bağlamda davaya konu olan kişiler için terör örgütünün faaliyetlerine katılma suçlaması yapılamayacağını” gerekçe göstererek Belçika mahkemelerinin bu davaya bakmaya yetkisi olmadığına karar vermişti. Bu karara itiraz amacıyla başvurulan Yargıtay tarafından alınan son karar davaya konu olan PKK üyelerinin terörle mücadele kapsamında Belçika’da yargılanamayacağı anlamına geliyor.

‘KARAR İDEOLOJİK VE SİYASİ’

Kamuoyunda “Ariadna Davası” olarak bilinen soruşturmaya ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Belçika mahkemesinin terör örgütü PKK’yla ilgili kararının hukukla uzaktan yakından ilgisi yoktur. Bu karar ideolojik ve siyasidir. Bize hukuk öğretmeye kalkanların korkuyla aldıkları ikiyüzlü bir karardır. Terörle mücadele adına ibretliktir. Bu gibi ideolojik kararlar bizi hain terör örgütleriyle mücadelemizden asla yıldıramaz” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da kararın Avrupa Birliği terör örgütleri listesinde yer alan PKK’ya açık destek niteliğinde olduğu ve “Başka ülkelerde insanları katletse de benim ülkemde uslu durduğu sürece bir sorun yok” anlayışıyla alındığı kaydedildi.

Haberin Devamı

GOFFIN: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ

- Yargı kararları konusunda genelde yorum yapmayan Belçika Dışişleri Bakanlığı’ndan da dikkat çeken bir açıklama geldi. Belçika Dışişleri ve Savunma Bakanı Philippe Goffin, yaptığı yazılı açıklamada, “Belçika hükümetinin tavrı açık. PKK bir terör örgütüdür” dedi. Belçika’nın PKK’nın terör örgütü listesinde kalmasına destek vermeyi sürdüreceğini belirten Goffin, “Bu karar, PKK ve iştiraklerinin Belçika’da yargılanamayacağı anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!