BBC 75 yaşında

Güncelleme Tarihi:

BBC 75 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünya haberciliğinin en ciddi kurumu BBC ‘İngiliz Yayıncılık Kurumu’ 75'inci yıldönümünü kutluyor. Kurulduğundan bu yana dünya radyo haberciliğinin belkemiğini oluşturan BBC, yeniliklere hazırlanıyor.

Kurulduğu 1922 yılından bu yana birçok ilke imzasını atan, habercilik dünyasında ‘BBC Teyze’ olarak tanınan şerefli kurum, Londra'da Oxford Meydanı'na açılan Regent Caddesi'ndeki ünlü binasında yayın hayatına başladı. BBC, bugün çeşitli haber, eğlence, yarışma, dünya servisi, spor programlarıyla dünyanın en fazla izlenen radyo ve TV'lerinden biri.

John Reith tarafından kurulan, ilk haber yayınını 18 Ekim 1922'de Peter Oliver adlı spikeri ile yapan BBC'nin devamlı yayınları, 14 Kasım 1922'de, bir gün sonra yapılacak Genel Seçim haberinin duyurulmasıyla başladı. Bu tarihten itibaren hem İngiltere'de, hem de dünyada, haberleşme kavramı değişti. Radyonun başarısından sonra BBC, Londra'nın en yüksek tepesine kurulu Alexandra Sarayı'ndan, 1936 yılında TV yayınlarıyla sesli ve görüntülü haberciliğe de başladı.

Bir kamu kuruluşu olan ancak bağımsızlığından asla fedakarlık etmeyen BBC, hem radyo, hem TV yayın dönemlerinde zaman zaman hükümetle ters düştü. 1926 yılında ülkedeki genel grev sırasında, BBC hükümetle ilk defa karşı karşıya geldi. Gazeteler basılmadığı için ülke ve dünyadan haber alamayan halk, can kulağıyla BBC'yi dinlemeye başladı. BBC de grevi tüm gerçekleriyle kamuoyuna duyurdu.

75'inci yılında BBC, digital TV yayınlarına da başlamak üzere. Önümüzdeki yıl yaz aylarında başlaması beklenen digital TV yayınları, uydu ve kablo yardımıyla izlenebilecek. 14 Kasım günü tüm dünya ‘İyi yıllar BBC’ diyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!