Batı ile Moskova arasında yeni kriz

Güncelleme Tarihi:

Batı ile Moskova arasında yeni kriz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2018 01:02

2014 yılında 298 kişiyi taşıyan Malezya yolcu uçağının Ukrayna’da düşürülmesi ile ilgili önceki gün açıklanan raporun Rusya’yı işaret etmesi üzerine başta ABD olmak üzere Batı ülkeleriyle NATO ve AB, Moskova’yı hesap vermeye çağırdı. Moskova, “kanıtsız suçlama” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

RUSYA ile Batı arasındaki gerilimin son halkası, 2014 yılında Ukrayna’nın doğusunda Malezya yolcu uçağının düşürülmesine dair soruşturma raporu oldu.

Uluslararası Ortak Soruşturma Ekibi (JIT) düşürülen MH17 sefer sayılı uçağın Rus ordusuna ait bir füze tarafından vurulduğunu tespit ettiğini önceki gün açıklamıştı. Açıklamada, uçağı düşüren Buk (SA-11) füzesinin Rusya’nın Kursk kentindeki Rus 53’üncü Uçaksavar Tugayı’ndan konvoyla götürüldüğü ve Ukrayna’nın doğusunda ateşlendiği ifade edilmişti. Moskova bu iddiaları yalanlarken, dün ABD, İngiltere, Hollanda ve Avustralya hükümetleri ile AB ve NATO suçlamalarını sürdürerek, yolcu uçağının düşürülmesinden Rusya’nın sorumlu olduğunu savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, yaptığı açıklamada Rusya’nın olaydaki sorumluluğunu kabul etmesi çağrısında bulundu. Nauert, “Rusya’nın MH-17’nin düşürülmesindeki rolünü kabul etmesi ve duyarsız dezenformasyon kampanyasına son vermesinin zamanı gelmiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı

NATO: ‘CEZALANDIRILMALILAR’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, “Rusya’ya sorumluluğu kabul etmesini ve BM Güvenlik Konseyi’nin 2166 numaralı kararı uyarınca hesap verilebilirliğin tesis edilmesi için yürütülecek tüm çabalarda işbirliği yapması çağrısında bulunuyorum” dedi. MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesini “küresel bir trajedi” olarak nitelendiren Stoltenberg, sorumluların cezalandırılması gerektiğini belirtti. AB Dışişleri Temsilcisi Federica Mogherini de “AB’nin Rusya Federasyonu’nun sorumluluğunu üstlenmeye ve hesap verilebilirliğinin inşası için işbirliğine çağırdığını” belirtti.

MH17 sefer sayılı uçak, 17 Temmuz 2014’te 283 yolcu ve 15 kişilik mürettebat ile Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a gitmek üzere Rusya yanlısı ayrılıkçılarla hükümet güçlerinin çatıştığı Ukrayna’nın hava sahasındayken Rusya sınırına 40 kilometre mesafede Hrabove kenti yakınlarında düşürülmüştü. Kurtulan olmamıştı.

‘KOMİSYONDA DEĞİLDİK, SONUCU KABUL ETMEYİZ’

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu kapsamında katıldığı oturumda, Rusya’ya yönelik suçlamaları değerlendirdi. Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağının düşürülmesinde kullanılan füzenin, Rus füzesi olmadığını savunan Putin, “Rusya, dahil edilmediği bir soruşturmanın sonuçlarını kabul etmeyecektir” dedi. Uluslararası Ortak Soruşturma Ekibi’nin (JIT) 2014’te Rus ordusuna ait bir füzenin Malezya uçağını vurduğuna yönelik açıklamasını da değerlendiren Rus lider, “Söz konusu araştırma komisyonuna alınmadık. Dolayısıyla Rusya, dahil edilmediği bir soruşturmanın sonuçlarını kabul etmeyecektir” diye konuştu. Uçağı vuran füzenin Rus füzesi olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlayan Putin, “Elbette hayır. Bu konuda öne sürülen farklı iddialar var, bunlardan birisi de füzenin Ukrayna’ya ait olduğu” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!