Başkan için seferberlik

Güncelleme Tarihi:

Başkan için seferberlik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Taraftarları Başkan'ı azilden kurtarmak için seferber oldu. Sendikalar, Hollywood sanatçıları, aydınlar, Clinton için kampanya yürütüyor. Halk Kongre'yi e-mail ve faks bombardımanına tuttu. Beyaz Saray ise Temsilciler Meclisi'ye uzlaşma arayışında. Sonuç yarın Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada belli olacak.

ABD Başkanı Bill Clinton'ın geleceği büyük ölçüde sayılarının 20-30 olduğu sanılan kararsız Cumhuriyetçilerin elinde. Bu nedenle Clinton taraftarları, kararsızları etkilemek üzere seferber oldu. Halk Kongre'yi faks ve e-mail bombardımanına tutarken, ünlü aktör Robert de Niro, tek tek tefelonla arayıp kararsızlarla görüşme yaptı.

New York Times ve CBS News'in ortaklaşa yaptığı bir ankete göre halkın % 64'ü Başkan'ın azlini istemiyor. Ancak % 58'i Temsilciler Meclisi'nin azilden yana karar alması durumunda Başkan'ın Senato'da yargılanmak yerine istifa etmesini istiyor. Gazeteler bu son rakamı ‘Halkın desteği sınırsız değil’ yorumuyla verdi.

Kamuoyunun açık bir şekilde azile karşı çıkmasına rağmen Clinton'ın akıbeti Kongre'de çoğunluğa sahip Cumhuriyetçilerin elinde. Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'nde 228 sandalyeye sahip, buna karşılık Demokratların 206 üyesi var. Kongre'nin tek bağımsız üyesi ise genelde Demokratlarla birlikte hareket ediyor. Şimdiye kadar 5 Cumhuriyetçi, Demokratlarla birlikte oy vereceğini açıkladı. Demokratların azil kararını durdurmak için en az 9 oya daha ihtiyacı var. Ancak Demokratlar'dan da Cumhuriyetçi safına geçen olabilir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar çok Cumhuriyetçiyi safların çekmek hayati.

GERİ TEPEBİLİR

Şimdi bakanlar, sendika liderleri, lobiciler ve dernek yöneticileri kararsız Cumhuriyetleri telefonla arayarak Clinton için destek istiyor. Halk da kararsız üyeleri e-mail bombardımanına tutuyor. Kararsız diye bilinen bir üyeye, 7000 adet ‘azil değil kınama’ şeklinde e-mail geldiği ve elektronik posta sisteminin çöktüğü, Kongre'nin telefonlarının kilitlendiği bildirildi.

Robert de Niro'nun yanısıra aralarında Nobel ebebiyat ödüllü Toni Morrison, Elie Wiesel ile Alec Baldwin, feminist Gloria Steinem, romancı E.L.Doctorow, Başkan Kennedy'nin kızı Caroline Kennedy Schlossberg gibi ünlülerin de bulunduğu bir grup New York'ta bir araya gelerek, Clinton için kampanya yürüttüler. Elie Wiesel de ‘Temsilciler Meclisi’ndeki yargıçlar lütfen halkın sesini dinleyin' diyerek Kongre'ye çağrıda bulundu.

Ancak Kongre üzerinde kurulan baskı ve lobi faaliyetlerinin geri tepebileceği uyarısı yapılıyor. Nitekim kararsız kimi Cumhuriyetçiler azil yönünde oy kullanacağını açıkladı. Bu arada ABD Başkan Yardımcısı Al Gore da Clinton'un azledilmeyi haketmediğini söyledi. Gore, Cumhuriyetçiler’in Clinton hakkındaki kınama karar tasarını gündeme almayı reddedeceklerini açıklamalarıyla, Amerikan halkının isteklerine karşı çıktıklarını savundu.

Clinton: yapmak istediğimi başardım

Ortadoğu ziyaretini sürdüren ABD Başkanı Bill Clinton, İsrail ile Filistinlilerin barış sürecini ileri götürmek için yeni adımlar atmak konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi, ancak İsrail'in Batı Şeria'dan asker çekmeye devam edip etmeyeceği konusunda bilgi vermedi. Clinton, Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Erez sınır noktasında yaptığı zirve toplantısıdan sonraki açıklamasında, ‘Buraya yapmak için geldiğim şeyi başardım. Şimdi daha ileri gitmek için pratik yollara karar vermeliyiz ve sanırım bunu yapmanın yolundayız’ dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu da zirveden sonra düzenlediği basın toplantısında, zirve sırasında Filistinlilerden isteklerini yeniden gündeme getirdiğini belirterek, ‘Şimdi, Filistinlilerden taahhütlerinin geri kalan bölümünü yerine getirmelerini bekliyoruz’ diye konuştu. Bu arada, İsrail'in geri çekilme ve mahkumların salıverilmesi konusunda hiçbir ödün vermeyeceğini açıklayan İsrail televizyonu, zirveyi ‘başarısız’ olarak niteledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!