Başkan Bush'un 68 sıcak bölgesinden biri Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Başkan Bushun 68 sıcak bölgesinden biri Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2001 00:00

Haberin Devamı

ABD'de faaliyet gösteren Ulusal Savunma Konseyi Vakfı'nın (USKV), yeni göreve gelecek Beyaz Saray yönetimini uyarmak amacıyla hazırladığı raporda, dünya 68 çatışma bölgesine ayrıldı. Türkiye ve İspanya da bölücü terör nedeniyle bu bölgelere dahil edildi. Raporda ayrıca Suudi milyoner terörist Usame bin Ladin'in, Türkiye'yi geçiş yolu olarak kullandığı bildirildi.

GEORGE W.Bush Yönetimi'ni uyarmak amacıyla hazırlanan rapora göre son beş yılda, Bin Ladin'in terör kamplarında 30 bin kişi eğitilerek ülkelerine geri gönderildi. Bin Ladin ağının, İtalya, Balkanlar, Türkiye ve Dubai'yi düzenli olarak Afganistan'a geçiş amacıyla kullandığı vurgulandı.

Raporda, terörist Bin Ladin'i ülkesinde barındırıp koruyan Taliban'ın, Çin'den Tacikistan'a kadar uluslararası terörizmin sponsoru olduğu, muhaliflerine karşı acımasız baskı yaptığı, Tacikler ve Özbekler'e yönelik etnik temizlik uyguladığı kaydedildi.

Taliban yönetiminde, Afganistan'ın dünyanın bir numaralı afyon üreticisi haline geldiği bildirilirken, Taliban'ın bölgede bir mülteci krizi yarattığına da dikkat çekildi.

68 ÇATIŞMA BÖLGESİ

Bu düşündürücü savı ortaya atan savunma konularında uzman kuruluş USKV'nin son raporunda ayrıca, ABD'nin yeni Başkanı George Bush ve kurmaylarının, dünyada şu anda mevcut 68 ayrı çatışma bölgesiyle uğraşmak zorunda oldukları vurgulandı.

TÜRKİYE SORUNLU BÖLGE

USKV'nin raporunda, Türkiye ve İspanya 68 bölge arasında bölücü terör nedeniyle yer aldılar. Türkiye bölümüne Yunanistan ile sorunlar da eklendi. Çatışmaların çoğu düşük yoğunluklu olarak tanımlandı, ancak Orta Asya'daki durumun tehlikeli bir yükseliş sunduğu ifade edildi. Buna neden olarak, Afganistan'daki iç savaş ve çevreye etkileri gösterildi.

En tehlikeli on çatışma bölgesi olarak sırasıyla, Afganistan, Somali, Kongo, Sierra Leone, Irak, Eritre, Burma, Pakistan, Burundi ve Etiyopya gösterildi. Raporda, İngiltere, İsrail ve Rusya da çatışma bölgeleri arasında yer aldı.

İSLAMCILARA OPERASYON

US News & World Report dergisinde yer alan bir yazıda da CIA'nın radikal İslamcı teröristlere karşı eşi görülmemiş bir operasyon başlattığı bildirildi. CIA, operasyon çerçevesinde 50 ülke yetkililerinden İslamcı teröristlere karşı harekete geçmelerini ve yakalanmaları için işbirliği yapmalarını istedi. Uzmanlar, Türkiye'nin de bu ülkeler arasında yer aldığını ifade ettiler.

Radikal İslamcılar arasına sızmak amacıyla yeni bir program başlatan ve bu çerçevede Müslüman arayışında olduğu belirtilen CIA'nın, özellikle Taliban'ın korumasındaki terörist Bin Ladin'i yeni yöntemlerle izlemeye çalıştığı ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!