Basın git, halk kal diyor

Güncelleme Tarihi:

Basın git, halk kal diyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Büyük Jüri’ye verdiği ifade bandı televizyonlardan yayınlanacak olan Bill Clinton giderek sıkışıyor. Ülkenin belli başlı gazeteleri Başkan gitmeli derken, halk hâlâ görevde kalmasından yana.

Amerikan Temsilciler Meclisi Hukuk Komitesi'nin 17 Ağustos'ta Büyük Jüri'ye yeminli fadesinin video kayıtları ve Özel Savcı Kenneth Starr'ın 2.800 sayfalık belgelerini yarın kamuoyuna açıklama kararıyla ABD Başkanı Clinton üzerindeki baskıların artıyor. Ancak, Amerikan halkının büyük bir çoğunluğu ifadenin televizyonlardan yayınına karşı.

Geçen hafta Savcı Starr'ın 445 sayfalık raporunun İnternet aracılığıyla bomba gibi patlaması ve çok özel ayrıntıların dünyaya duyurulmasının ardından gözler Başkan'ın ifadesine ve Starr'ın aylarca uğraşıp topladığı daha kapsamlı belgelere çevrildi.

Televizyon kanalları, pazartesi günü Türkiye saatiyle 16.00'da açıklanacak olan yeni bombayı yayınlamak üzere hazırlık yaparken, siyasi gözlemciler, ‘Monica Lewinsky ile yanlış ve uygunsuz bir ilişkiye girdim’ itirafının kendi ağzından video kaset aracılığıyla duyurulmasıyla ABD Başkanı'nın daha da puan kaybedebileceğini belirtiyorlar.

Clinton'ın dört saat süren ifadesi sırasınra Büyük Jüri'nin cinsel yaşamıyla ilgili sorular karşısında müthiş öfkelendiği ve ifade verdiği Harita Odası'nı terk ettiği video kayıtlarının özel ayrıntılarını oluşturuyor.

HALK YAYINA KARŞI

Son gelişmeler, ‘Bütün bunlar Başkan’ı yok etme kampanyasıdır' diyen Demokratları son derece kızdırırken, halk da kasetlerin televizyondan yayınına karşı. Son kamuoyu anketine göre Amerikalılar'ın sadece % 28'i bant yayınlansın derken, % 68'i buna karşı.

‘Clinton istifa etmeyecek mi?’ sorularına karşılık Başkan Yardımcısı Al Gore Başkan'ın bu skandalın üstesinden geleceğini ve görev süresinin sonuna kadar iş başında kalacağını iddia etti. Gore, New Hampshire'da bir fabrikayı ziyareti sırasında bir soru üzerine, ‘Eğer partizan bir tutum söz konusuysa... bu böyle olmamalıydı’ dedi.

ABD Hillary'ye nasıl bakıyor?

Amerikan halkı, Uçkurgate Skandalı sırasında eşine daima destek veren Hillary Clinton'ın iyi bir eş olduğunu düşünüyor ve bir numaralı hanımefendiyi ‘örnek insan’ olarak niteliyor. US News and World Report dergisinin 16-17 Eylül'de 1006 Amerikan seçmeniyle yaptığı kamuoyu yoklamasından çıkan ilgi çekici sonuçlar şöyle :

% 71 Hillary Clinton'un eş olarak tutumu doğru

% 62 Bayan Clinton örnek eş

% 58 Hillary Clinton her şeye rağmen eşinin yanında yer almalı

% 52 Hillary'nin sadakatine hayranım

% 48 Clinton'ların evliliği sadece bir iş ortaklığı

% 47 Bir numaralı hanımefendi olmaktan hoşlanan ve siyasi gelecek hesapları yapan Bayan Clinton eşinin çapkınlıklarına göz yumuyor

% 68 Hillary Clinton baştan beri Monica Lewinsky hikayesinden haberdar idi

% 56 Kamuoyuna her fırsatta mutluluk tablosu çizen Clinton ailesi Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra boşanacak.

Gazeteler : ‘Clinton istifa’

Amerikan basınının 110'u aşkın temsilcisi, Uçkurgate skandalı nedeniyle Başkan Clinton'a istifa çağrısı yaptılar. En az 1.5 milyonluk tirajıyla ABD'nin popüler gazetelerinden USA Today, ‘‘Bir başkanın en temel görevi ulusal çıkarlara öncelik vermektir. Clinton, bu sorumluluğunu yerine getirmede başarısız oldu, olmaktadır ve derhal görevini bırakmalıdır’’ diye yazdı. Aralarında 250 bin tirajlı Philadelphia Inquirer, Detroit Free Press, Atlanta Journal-Constitution, Seattle Times, Denver Post ve Orlando Sentinel gibi yerel, bölgesel gazeteler de Başkan'a istifa çağrısına destek verdiler. Atlanta Constitution, Clinton'ın bencilliğini kınarken, Philadelphia Inquirer, ‘‘Clinton, başkanlığın şerefini onarılamayacak ölçüde zedeledi’’ yorumunu yaptı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!