Başbakan Davutoğlu: Suriye helikopteri düşürüldü

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Davutoğlu: Suriye helikopteri düşürüldü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2015 16:51

Türkiye sınırını ihlal eden Suriye’ye ait helikopter, Adana’dan kalkan F-16’lardan atılan iki füze ile düşürüldü. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye tarafından İHA olduğu iddia edilen hava aracının, bir Suriye helikopteri olduğunu doğruladı.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, angajman kuralları kapsamında Türk jetlerinin sınır ihlali yapan Suriye helikopterini düşürmesini, Türkiye'nin kararlılığını göstermesi bakımından önemli bir husus olarak değerlendirerek, "Türk Silahlı Kuvvetlerine verdiğimiz yetki son derece açıktır. Hangi gerekçeyle kim, ister karadan ister havadan Türk sınırlarını ihlal ederse mukabelede bulunulur ve ihlal eden kim olursa olsun mutlaka cezalandırılır. Bu da ümit ederim bu mesaj alınmıştır ve bir daha sınırlarımızı ihlal etme gibi bir cürete kimse kalkışmaz" dedi. Davutoğlu, Star televizyonundaki "Liderler Star'da" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Başbakan Davutoğlu: Suriye helikopteri düşürüldü
TSK: F-16'lar hava aracını etkisiz hale getirdi



Türk jetlerinin sınırda Suriye'ye ait helikopteri vurmasına ilişkin soru üzerine Başbakan Davutoğlu, olayın ardından Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile görüştüğünü belirtti. Davutoğlu şunları söyledi:

"Doğru, bir Suriye, ilk anda puslu hava olduğu için 'hava aracı' olarak tespit ediliyor ama daha sonra helikopter olduğu anlaşılıyor. Yaklaşık 7 mil kadar içeriye girip Türk sınırını ihlal edince önce uyarılıyor. Daha sonra ihlal devam edince de, Suriye olayları başladıktan sonra verdiğimiz talimatla oluşmuş angajman kuralları var, kim olursa olsun, hangi gerekçeyle olursa olsun sınırımız ihlal edilmişse kesinlikle mukabelede bulunulur ve mukabelede bulunuyor jetlerimiz daha sonra Suriye sınırı içine bu helikopter düşüyor."

'TÜRKİYE'NİN GÜCÜ AŞİKÂRDIR'

Bunun Türkiye'nin kararlılığını göstermesi bakımından önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Tekrar söylüyorum, Türk Silahlı Kuvvetlerine verdiğimiz yetki son derece açıktır. Hangi gerekçeyle kim, ister karadan ister havadan Türk sınırlarını ihlal ederse mukabelede bulunulur ve ihlal eden kim olursa olsun mutlaka cezalandırılır. Bu da ümit ederim bu mesaj alınmıştır ve bir daha sınırlarımızı ihlal etme gibi bir cürete kimse kalkışmaz."

Suriye tarafından bununla ilgili tepkinin olup olmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, şu cevabı verdi:

"Şu ana kadar gelmiş bir tepki yok. Zaten bu tür durumlarda kendileri yaptıkları fiilin yanlışlığını bildiği için tepki ne gösterebilirler? Gösterdikleri her tepkiye karşı da kararlılıkla aynı tepkiyi gösteririz. Bizim daha önce uçaklarımıza yapılan saldırıdan sonra aldığımız bir angajman kuralıdır bu. Talimat çok açıktır, çok nettir. Türk Silahlı Kuvvetlerini, pilotlarımızı, Hava Kuvvetleri Komutanımıza da ifade ettim, bu mukabele kabiliyeti, gücü ve kararlılığı dolayısıyla tebrik ederim. Kendisine de o pilotumuza tebriğimi iletmelerini rica ettim, 'gözlerinden öptüğümü' de ifade ettim. Çünkü Türkiye'nin bu anlamda gücü, kudreti aşikardır. Gösterilen kararlılık doğrudur, bir daha olursa, benzer şey gelişirse yine aynı kararlılık gösterilecektir" yanıtını verdi.

'SİLAHLI KUVVETLERİMİZİ TEBRİK EDİYORUM'

Haberin Devamı

Sivas'ta açıklama yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, Suriye sınırında devriye görevini yapan Türk savaş uçaklarının angajman kurallarını ihlal eden ve Türkiye sınırına yaklaşan bir Suriye helikopterini düşürdüğünü doğruladı. Bakanı Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Öncelikle Silahlı Kuvvetlerimizle gurur duyuyoruz. Aziz milletimizin de gurur duyması lazım. Hava kuvvetleri komutanımızla ve hava kuvvetlerimizle gurur duyuyoruz. Kendilerine verilen görevi hakkıyla yerine getiriyorlar. Nedir görevleri. Türk vatanını, Türk sınırlarını koruyacak. Hiçbir ihale fırsat vermeyecek. Bugün 14.04 sularında öğleden sonra Cilvegözü’nü 5 dakika süreyle 7 mil sınırımızı ihlal eden bir Suriye helikopteri düşürülmüş durumdadır. Dolayısıyla ben hakkıyla görevini yapan, sınırlarımızı ihlale eden Suriye güçlerine karşı gereken tepkiyi gösteren silahlı kuvvetlerimizi tebrik ediyorum. Pilotlarımızın hepsinin gözlerinden öpüyorum. Aziz milletimiz şundan emin olsun, silahlı kuvvetlerimiz Türk milletinin hak ve hukukunu korumak için 24 saat görev başındadır. Bundan sonra da görevi başında olmaya devam edecektir. Bu hükümetimizin kararlılığını silahlı kuvvetlere de yansımasıdır" diye konuştu.

'BANA GELEN BİLGİ HELİKOPTER'

Haberin Devamı

Düşürülen hava aracının İHA olup olmadığı yönündeki soru üzerine ise, ''İHA diyen de var, uçak diyen de oldu ancak şu an da bizzat bana iletilen bilgi helikopter olduğu şeklindedir. Ben kahraman pilotlarımızı gözlerinden öpüyorum ve hepsini tebrik ediyorum" dedi.

Bölgede oturan vatandaşlar da, Dursunlu-Emek bölgesinden "Suriye uçağının" iki kez sınır ihlali yaptığını, ardından da Türk jetleri tarafından vurulduğunu, "uçağın üç parçaya bölünerek düştüğünü gördüklerini" söyledi.


Haberin Devamı

SURİYE: DÜŞÜRÜLEN İHA'YDI

Öte yandan Suriye devlet televizyonu ise Türk jetlerinin Suriye uçağını vurduğuna dair iddiaların doğru olmadığını savundu. Reuters'ın haberine göre, Suriye televizyonu düşürülen aracın, keşif amacıyla uçurulan insansız hava aracı olduğunu öne sürdü. Suriye devlet televizyonunun haberinde, vurulan araç "uzaktan kumandalı, küçük bir İHA" olarak tanımlandı.

Suriye, 22 Haziran 2012'de Akdeniz üzerinde keşif uçuşu yapan Türk RF-4E keşif uçağını; Türk jetleri de 16 Eylül 2013'te bir Suriye helikopterini, 23 Mart 2014'te de MİG uçağını angajman kurallarını çiğnediği için vurarak düşürmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!