Başbakan Davutoğlu: PYD'ye bildirdik

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Davutoğlu: PYDye bildirdik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2015 23:14

Macaristan’a resmi ziyarette bulunan Başbakan Davutoğlu, Şah Fırat Operasyonu’yla ilgili soruları cevaplarken, “Kimseden ne izin ne de destek isteriz. Sadece o bölgede oldukları için ÖSO ve PYD’ye bildirimde bulunduk” dedi. Davutoğlu, türbenin yeni yeri olarak belirlenen alanın da Türk toprağı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gece gittiği Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Macar Başbakan Viktor Orban tarafından askeri törenle karşılandı. Davutoğlu, dün de Orban ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında Süleyman Şah Türbesi’nin yerinin değiştirildiği Şah Fırat Operasyonu’na ilişkin soruları cevapladı. Türbenin yeni yeri olarak belirlenen alanın ‘Türk toprağı’ olduğunu belirten Davutoğlu, Suriye’nin Türkiye’ye yönelik suçlamalarına ise “Önce kendi ülkelerini kontrol etsinler, ülkelerine huzur getirsinler ve halklarıyla barışsınlar” diye karşılık verdi.

Sivil kayıp olmasını önlemek amacıyla operasyon konusunda PKK’nın Suriye kolu PYD’yi bilgilendirdiklerini açıklayan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Şah Fırat Operasyonu’nda Türkiye uluslararası hakkını kullandı. Şu anda Suriye Eşmesi’nde inşa edilen türbe ve çevresi artık Türk toprağıdır. Bunun tartışılır bir tarafı yoktur. Suriye rejimi şu anda (türbenin eski yeri) Karakozak’ta yoktur. Fiilen yoktur. Orada IŞİD, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), PYD kontrolü vardır ama Suriye rejiminin kontrolü yoktur. Kendi ülkesini kontrol edemeyenlerin başkalarına savaş naraları atmasının da kıymet-i harbiyesi yoktur. Ondan sonra bu konuda fikir beyan edebilirler. Kimseden ne izin ne de destek isteriz. Sadece o bölgede oldukları için ÖSO ve PYD’ye bildirimde bulunduk. Sivil kayıplara neden olacak bir uygulama önümüzde olmasın diye bildirdik. Aynı bildirimi uluslararası koalisyona da yaptık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!