Barzani ve İbadi bir araya geldi

Güncelleme Tarihi:

Barzani ve İbadi bir araya geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2016 11:02

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin, Irak Başbakanı Haydar El-İbadi ile Erbil Uluslararası Havalimanı'nda bir araya geldiği bildirildi.

Haberin Devamı

İbadi, 17 Ekim'de Irak ordusu ve Peşmerge güçleri tarafından başatılan "Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu"nu yerinde takip etmek için kısa bir süre önce DEAŞ'tan geri alınan Musul'un Bertilla kasabasını ziyaret etti.

İbadi ve beraberindeki heyet daha sonra sürpriz bir şekilde Erbil Uluslararası Havalimanı'na gelerek Barzani ile görüştü. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, IKBY Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani ve IKBY Başkanlığı Divan Başkanı Fuat Hüseyin de katıldı.

MUSUL'UN DEAŞ SONRASI DURUMU ELE ALINDI

Havalimanında Barzani ve İbadi arasındaki görüşmenin detaylarına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Hüseyin, şunları ifade etti:
"Barzani ve İbadi, görüşmelerinde Musul'u kurtarma operasyonun gidişatı, DEAŞ'a karşı elde edilen zaferler ve Musul'un DEAŞ sonrası durumunu ele aldı. Aynı zamanda yoğun çatışmalar ve terör saldırılarından dolayı evlerini terk eden sığınmacıların bölgelerine dönmeleri konusu masaya yatırıldı. Toplantıda söz konusu sığınmacıların geri dönmesi için yıkılan evlerin tekrar inşa edilmesi üzerinde duruldu. Görüşmenin esas maddeleri bunlardı."

Haberin Devamı

Musul'un ne zaman geri alınacağına ilişkin İbadi'nin toplantı sırasındaki görüşlerine de değinen Hüseyin, "Başbakan İbadi, Musul'un çevre bölgelerinde kısa süre içerisinde elde edilen zaferlerin aynı şekilde kent merkezinde de kazanılacağını söyledi" dedi.

Peşmerge güçlerinin, Irak ordusuna destek amaçlı kent merkezine girip girmeyeceği konusunda Hüseyin, "Askeri plana göre Peşmerge güçleri Musul kent merkezine girmeyecek" diye konuştu.

BUZLAR ERİMEYE BAŞLADI

Erbil ve Bağdat arasında petrol satışı ve bütçe kesintisinden dolayı meydana gelen krizlerden dolayı ikili ilişkiler çok kötü bir seviyeye girmişti ancak Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonun başlamasından önce Barzani'nin 29 Eylül'de Bağdat'ı ziyaret etmesiyle buzlar erimeye başladı.

Barzani'nin Bağdat ziyaretinden hemen sonra Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin Musul operasyonunda ortak hareket edecekleri açıklanmıştı.

BAKMADAN GEÇME!