Balkan Sendromu Slobo'nun oyunu

Güncelleme Tarihi:

Balkan Sendromu Slobonun oyunu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2001 00:00

Haberin Devamı

Macaristan Askeri İstihbarat Şefi, Balkan Sendromu'nun, Yugoslav hedeflerine karşı operasyon yapan NATO'yu yıpratmak için, çeşitli bölgelere radyasyonlu maddeler yerleştirten Sırp lider Slobodan Miloseviç'in bir tuzağı olduğunu söyledi.

Dünya gündeminin ilk sırasını işgal eden ve ‘‘Balkan Sendromu’’ adıyla anılan zayfılatılmış uranyum içeren mühimmata maruz kalanlarda kanser riskinin, Sırp lider Slobodan Miloseviç'in marifeti olduğu iddiası ortaya atıldı.

Söz konusu iddia, Macaristan Askeri İstihbarat Şefi Laszlo Botz tarafından ileri sürüldü. Laszlo Botz, NATO'nun Sırp hedeflerine karşı Kosova ve Yugoslavya'da yaptığı hava operasyonları sırasında, NATO'nun yıpratılması amacıyla Yuoslav ordusunun çeşitli bölgelere radyasyonlu madde yerleştirdiğini söyledi.

‘‘Radyasyonla, zayıflatılmış uranyum içeren mühimmat arasındaki ilişkilendirme, Miloseviç'in anti NATO propagandasından başka birşey değil’’ diyen Botz, Yugoslav ordusunun bu propagandayı güçlendirmek için, çeşitli bölgelere radyasyonlu maddeler yerleştirdiğini de vurguladı. Botz, konuyla ilgili olarak şu ilginç sözleri söyledi:

‘‘Radyasyon ve uranyum içeren mühimmatla ilgili ilk bilgiler, 1999 yılında Yugoslav kaynaklarından geldi. Bu da Balkan Sendromu histerisinin Miloseviç rejimi tarafından provoke edildiğinin kesin kanıtıdır. Bu konuyla ilgili bilgilerin sızdırılması da Belgrad'ın politikasının bir parçasıydı.’’

İNGİLİZLER UYARILMIŞTI

İngiltere Savunma Bakanlığı içinde 4 yıl önce hazırlanan bir raporda, zayıflatılmış uranyum içeren mühimmata maruz kalanlarda kanser riskinin arttığı uyarısı yapılmış.

İngiliz gazeteleri, haberi ‘‘Savunma Bakanlığı, mermilerin kanser riski olduğunu biliyordu’’ başlığıyla duyurdular. Raporda, ordu, askerlerin zayıflatılmış uranyum tozuna maruz bırakılmaları riskinin azaltılması yolunda uyarıldı. Raporda ayrıca, çözülmemiş uranyum dioksit tozunun solunmasının, ciğerlerde birikmeye yol açtığı belirtildi.

İngiltere'de, uranyum içeren mühimmatın imal edildiği fabrikalar veya bu mühimmatın saklandığı depoların yakınlarında yaşayan binlerce sivil de hastalığa yakalanma tehlikesiyle karşı karşıya.

Sunderland Üniversitesi'nden Malcolm Hooper, ‘‘tehlike gerçek. Bu tür yerler gizlidir ve bu yerler yörede yaşayanlar tarafından bilinmemektedir’’ dedi. Hooper, zayıflatılmış uranyum ihtiva eden mühimmatın saklandığı depoların genellikle ücra bölgelerde bulunduğunu, ancak uranyum tozunun bulunduğu bölgeden 40 ila 50 kilometre uzağa gidebildiğine dikkat çekti.

Soykırım yapmadık

BOSNALI Sırpların eski Devlet Başkanı Biljana Plavsiç, kendi isteğiyle geldiği Lahey kentinde Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne (USSM) dün çıktı ve hakkında yapılan suçlamaları reddetti.

Bayan Plavsiç, kendi isteğiyle geldiği USSM'deki ilk duruşmasında, soykırım, insanlık ve savaş suçları işlediğine dair 9 suçlamayı reddederek, masum olduğunu savundu.

USSM'de şu ana kadar yargı önüne çıkan ilk kadın ve Bosnalı Sırpların eski Parlamento Başkanı Momcilo Krajisnik ile birlikte en üst düzey yetkili olan 70 yaşındaki Biljana Plavsiç, Bosna'da 1992 ve 1995 arasındaki savaşta soykırım, insanlık ve savaş suçu işlemekle suçlanıyor, ancak, USSM'nin arananlar listesinde bulunmuyor. Plavsiç'in, USSM'nin oluşturduğu gizli arananlar listesinde bulunduğu ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!