Bakü’de stratejik imza: AB, Rusya yerine gazı Azerbaycan’dan alacak

Güncelleme Tarihi:

Bakü’de stratejik imza: AB, Rusya yerine gazı Azerbaycan’dan alacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2022 07:00

Enerji alanında Rus kaynaklarına bağımlılığını mümkün olan en kısa sürede ortadan kaldırmayı hedef olarak belirleyen Avrupa Birliği (AB), Azerbaycan’la kritik önemde bir mutabakat zaptına imza attı.

Haberin Devamı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından imzalanan Enerji Alanında Stratejik Ortaklığa İlişkin Mutabakat Zaptı’yla Güney Gaz Koridoru’nun (SGC) kapasitesi iki katına çıkarılacak.

TÜRKİYE’DEN GEÇİYOR

Varılan anlaşmayla stratejik önemi daha da artan Türkiye üzerinden geçen SGC aracılığıyla Avrupa pazarlarına ulaşacak Azeri doğalgazının 2027’ye kadar yılda en az 20 milyar metreküp seviyesine yükseltilmesi söz konusu.

Von der Leyen, imzalanan belgeyle, AB’ye istikrarlı ve güvenilir gaz tedarikini garanti eden mevcut ortaklığın güçlendirilmekle kalmayıp uzun vadeli bir ortaklığın temellerini attıklarını belirterek, “Yeni mutabakat zaptıyla Rus fosil yakıtlarından uzaklaşma çabalarımızda kilit bir ortak olan Azerbaycan ile enerji işbirliğimizde yeni bir sayfa açıyoruz” dedi.

ALİYEV’DEN AÇIKLAMA

Aliyev de enerji güvenliği konusunun her zamankinden daha önemli olduğunun altını çizerek, “Sizinle Azerbaycan arasında enerji alanında uzun süreli, öngörülebilir ve çok güvenilir bir işbirliği elbette büyük bir değerdir” diye konuştu.

Haberin Devamı

RUSYA VANAYI KAPATINCA

Rusya’nın Ukrayna müdahalesi sonrasında Avrupa Birliği, Rus doğalgazından kademeli olarak çekilme kararı almıştı. Halihazırda Rusya, birçok Avrupa ülkesine doğalgaz vanasını kapatmış ya da kısmış durumda. Rusya geçen yıl Avrupa Birliği’nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 40’ını karşılamıştı. Bu da yaklaşık 155 milyar m3’e tekabül ediyor. Azerbaycan ise geçen yıl Gürcistan ve Türkiye’den doğalgaz hatlarıyla Avrupa’ya 8 milyar m3 doğalgaz sevketti. AB, doğalgaz açığını tedarikçileri çeşitlendirerek kapatmaya çalışıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!