Bakanların pazar gezmesi

Güncelleme Tarihi:

Bakanların pazar gezmesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan dışişleri bakanları dün bir arada hem çalıştılar hem de gezdiler. Birbirlerine ilk adlarıyla hitap eden üç bakan dünyaya dostluk örneği gösterisinde bulundular.

TÜRK, Bulgar ve Yunan dışişleri bakanları, ellerini tek bir yumruk yaparak Balkanlar'da barış ve dostluğun mesajını verdiler. Bulgaristan'ın Filibe kentinde bir araya gelen Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nadejda Mihailova ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, basın mensuplarına ellerini üst üste koyup tek bir yumruk haline getirerek fotoğraf çektirirken, ‘‘Bu Balkanlar'da barışın dostluğun ve işbirliğinin simgesidir’’ dediler. Her üç bakan birbirlerine ön adlarıyla hitap ederek, samimiyetlerini ortaya koydular.

Bulgar Bakan Mihailova eski Filibe'deki bir konakta karşıladığı Cem'i ‘‘Yeniden görüşmekten büyük memmuniyet duyuyorum’’ diye kucakladı. Daha sonra üç bakan başbaşa görüşmeye geçti. Bu arada ülkeler arasındaki resmi heyetler de toplantı yaptı. Ardından programın turistik kısmı başladı.

TARİHİ TOPLANTI

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ortak basın toplantısında, bu üç ülkenin biraraya gelmesinin bundan birkaç yıl öncesine kadar hayal bile edilemeyeceğini belirtti, toplantıyı ‘‘tarihi'' olarak nitelendirdi. Bu toplantının bölgede hakim olan yeni ruhu temsil ettiğine dikkati çeken Papandreu, ‘‘Toplantı bölgede yaşayan insanların güncel sorunlarını da yakından ilgilendiriyor. Çünkü toplantıda üç ülkenin sınır bölgelerinde yaşayan insanların sınır ticareti ve karşılıklı serbest dolaşım konularını da ele aldık’’ diye konuştu.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nadejda Mihailova ise toplantının hem Balkanlar'ın güvenliği hem de Avrupa'ya verilen mesaj bakımından son derece önemli olduğunu söyledi. Bakan Mihailova, bölgede teröre karşı mücadelenin de ele alındığını ve bu anlamda ileride üç ülkenin içişleri bakanlarının da biraraya gelmesinin söz konusu olabileceğini düşündüklerini açıkladı.

Edirne’de Tekirdağ köftesi yediler

ÜÇ komşu bakan resmi görüşmeleri tamamladıktan sonra eski Filibe'deki anfitiyatroyu, sonra da eski konakların bulunduğu sokakları gezdiler. Tarihi bir kiliseyi de ziyaret eden bakanlar, yol kenarında el işleri satan seyyar satıcılarla ilgilendi.

Bakanlar yol kenarında laterna çalan yaşlı bir Bulgar vatandaşın yanında da durarak, çalınan müziği dinlediler, kumbarasına para atıp hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Üç bakanın eski Filibe gezisi sırasında birbirleriyle sık sık çok sıcak bir havada sohbet ettikleri görüldü. Bakanlar Mihailova, Cem ve Papadreu gezinin ardından Balabonov Konağı'na geçerek, üç ülkeden yaklaşık 100'e yakın gazetecinin izlediği basın toplantısı düzenlediler.

Üç bakan programın Bulgaristan ayağını tamamladıktan sonra hep birlikte helikopterle Edirne'ye geçtiler.

Mihailova, Papandreu ve Cem, Edirne Kırkpınar alanı helikopter pistinde Edirne Valisi Mehmet Canseven tarafından çiçeklerle karşılandı.

Üç bakan için, miniklerden oluşan bir halk oyunları ekibi küçük bir gösteri yaptı. Bakanlar ve beraberlerindeki heyetler Trakya Üniversitesi Karaağaç Sosyal Tesisleri’nde Tekirdağ köftesi yediler. Bakanlar Selimiye Camii'ni gezip kısa bir şehir turu yaptıktan sonra karayoluyla Yunanistan'ın Kumçiftlik kasabasına gittiler.

İsmail Cem Bu üçlü toplantı dünyaya örnek olsun

BULGARİSTAN Dışişleri Bakanı Nadejda Mihailova'nın girişimiyle Bulgaristan'ın Filibe kentinde düzenlenen zirvenin ardından ortak basın toplantısında konuşan İsmail Cem, genelde Güneydoğu Avrupa ülkelerinden söz edildiğinde çok olumlu şeyler söylenmediğini belirterek, ‘‘Biz savaş yaşadık. Etnik temizlik yaşadık. Sorunların bazıları hala devam ediyor’’ dedi. Bu toplantının ‘‘Bir umut ifadesi olduğunu’’ da söyleyen Cem, bölgedeki diğer ülkelerin de elde edilen bu başarıdan örnek almalarını umduğunu belirtti.

Cem Kosova'nın bölgedeki tüm ülkelerin ortak sorunu olduğunu, çözümü için bölgede tecrübeye sahip ülkelerin devreye girmesinin daha faydalı olacağını söyledi. İsmail Cem, üç ülke arasında saldırmazlık anlaşması imzalanması konusundaki bir soru üzerine, ‘‘Böyle bir toplantıda bu konuyu gündeme getirmenin bir anlamı yok'' yanıtı verdi. Cem, böyle bir toplantının düzenlenmesinin bile ‘‘Başlı başına bu soruya en güzel yanıt teşkil ettiğini’’ bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!