Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan BRICS’te İsrail uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan BRICS’te İsrail uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2025 07:00

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan önceki gün Brezilya’nın ev sahipliğinde Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 17’nci BRICS Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen “Çok Taraflılığın Güçlendirilmesi, Ekonomik-Mali Meseleler ve Yapay Zekâ” başlıklı oturumda konuştu.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre Fidan, çok taraflılıktan geri adım atmanın göze alabilecekleri bir seçenek olmadığını söyleyerek, bunun uzun süredir ilerlemenin itici gücü olduğunu; sivil havacılıktan halk sağlığı sistemlerine, adil ticaretten dijital alandaki standartlara kadar günlük yaşamı etkilediğini dile getirdi.

KALICI BARIŞA DESTEK

İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırımın bölgede onlarca yıl boyunca kaydedilen kalkınmayı tersine çevirdiğine dikkati çeken Fidan, “Filistin halkının yaşadığı dram, bugün çok taraflılık üzerine tartışmalarımızın merkezinde yer almaktadır. Bu durum, uluslararası barış ve güvenliği sağlamakla yükümlü kuruluşların meşruiyeti açısından ciddi bir krizdir. İsrail’in saldırganlığı ve yayılmacılığı kontrol altına alınmazsa, sonuçları küresel ölçekte hissedilecektir” diye konuştu. Fidan, tam da bu nedenle, Türkiye’nin çabalarını barışçıl çözüme ve gerilimin azaltılmasına yönelik olarak yoğunlaştırdığına değinerek, bölgede kalıcı barışa tam destek vermeye hazır olduklarını ifade etti. Brezilya, Hindistan, Rusya ve Çin liderliğinde kurulan BRICS zirvesine bu defa Rusya ve Çin liderleri katılmıyor.

Haberin Devamı

Bu arada Bakan Fidan, BRICS Zirvesi marjında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. Fidan ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de görüştü. Görüşmede Gazze’deki gelişmeler, İran’ın nükleer faaliyetleri, Afganistan’daki durum ve diğer bölgesel meselelerin ele alındığı bildirildi.

BAKMADAN GEÇME!