Bahreyn'e askeri müdahale ortalığı karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Bahreyne askeri müdahale ortalığı karıştırdı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 15, 2011 11:54

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin Bahreyn'de Şiilerin öncülüğündeki isyanları bastırmaya çalışan Sünni Kraliyet ailesine yardım için bu ülkeye asker göndermesi, İran'ın büyük tepkisini çekti. ABD ise KİK'in aldığı karar konusunda bilgilendirilmediğini açıkladı.

Haberin Devamı

BAHREYN'DEKÄ° Ä°SYANDAN KARELER

Bahreyn’de 200 yıllık Sünni Krallığı'nın Şii isyancılara karşı yardım istediği KİK ülkeleri, dün ülkeye asker göndermeye başladı. Yaklaşık 1000 Suudi askeri Bahreyn'e giriş yaparken, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de bu ülkeye 500 asker gönderdiğini açıkladı.

Bu adımın Arap dünyasında isyanların patlak verdiği aralık ayından beri yaşanan "ilk sınır ötesi askeri operasyon" olduğu belirtiliyor.

Suudi Arabistan, Bahreyn, Arap Emirlikleri, Kuveyt, Umman ve Katar'dan oluşan KİK'in Bahreyn'de beraber etme kararı, İran'ın büyük tepkisine neden oldu. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, kararın kabul edilemez olduğunu ve Bahreyn'deki hassas durumu daha da karmaşık hale getireceğini söyledi.

KİK ülkelerindeki Sünni iktidarların, Şii gösterilerin yayılmasıyla İran'ın bölgede etkisini artırmasından endişelendiği ve asker gönderme kararının da Tahran'a "açık bir mesaj" niteliğinde olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

ABD: HABERÄ°MÄ°Z OLMADI

Ülkede 5. Filosu bulunan ABD ise KİK'in asker gönderme kararından haberdar olmadığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), müdahalenin ABD Savunma Bakanı Roberts Gates’in başkent Manama’yı ziyaretinden hemen sonra gerçekleşmesiyle ilgili yorumlar üzerine, KİK'in bu konuda kendilerini haberdar etmediğini bildirdi.

Pentagon Sözcüsü Albay David Lapan, yayımladığı yazılı açıklamada, "Savunma Bakanı Robert Gates olsun veya ABD Genelkurmay Başkanı oramiral Mike  Mullen olsun, hiçbiri Suudi Arabistan'ın veya Körfez İşbirliği Konseyi'ne üye herhangi bir ülkenin Bahreyn'e asker konuşlandıracağı konusunda haberdar edilmedi" ifadelerini kullandı.
       Â
Konuşlandırılma kararının Gates'in Bahreyn'den ayrılmasından sonra alındığını belirten Lapan, bu tür müdahalelerinin protestocularla rejim yanlılarının arasındaki gerginliği arttırabileceği uyarısında bulundu.
 
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise "Bahreyn'de gelişen tehlikeli durumdan derin kaygı duyduğunu" belirtti.
       Â
ABD Dışişleri Bakanlığı da, vatandaşlarından Bahreyn'e seyahatten kaçınmalarını istedi.
       Â
Bakanlık açıklamasında, Bahreyn'de bulunan Amerikan vatandaşlarına da siyasi kriz ve sivil ayaklanmalar nedeniyle ülkeyi terk etmeleri tavsiye edildi.
       Â
Açıklamada, elçilik çalışanlarının ailelerinin ülkeden ayrılabilecekleri belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!