Bağdat bayramdan sonra vurulacak

Güncelleme Tarihi:

Bağdat bayramdan sonra vurulacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Beyaz Saray danışmanları Clinton'a Saddam'a karşı sert tavır alınmasını tavsiye ettiler. Seks skandalı yüzünden koltuğu sallanan Clinton'ın Ramazan Bayramı ertesinde Irak'ı vurabileceği bildiriliyor.

Seks skandalıyla başı belada olan ABD Başkanı Bill Clinton'a dış politika danışmanları Irak lideri Saddam Hüseyin'e karşı sert bir tutum izlenmesi yolunda tavsiyede bulundular. ABD, Irak'a saldırı düzenlemeye bir adım daha yaklaşırken, uçkurgate ile dalga geçen Irak basını da halka, ABD'nin gündemi değiştirmek için yeniden tepelerine bomba yağdırabileceği uyarısında bulunuyor.

Beyaz Saray'a kapanan Bill Clinton, önceki gün Başkan Yardımcısı Al Gore, Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın da aralarında bulunduğu danışmanlarıyla Irak'taki son gelişmeleri ele aldı. Irak'ın diplomasiyle yola getirilemediğini söyleyen danışmanlar, BM görevlilerinin silah depolarını denetlemesine izin vermeyen Irak lideri Saddam'a karşı sert bir tavır sergilenmesini önerdiler.

Irak toplantısıyla ilgili bilgi veren bir Beyaz Saray yetkilisi, tüm olasılıkların masa üzerine yatırıldığı, ancak henüz bir karar verilmediğini söyledi. Yetkili Irak'ın ABD'nin ve müttefiklerinin sabrını taşırdığını belirtti. New York Times Gazetesi, ABD'nin BM silah denetçilerine izin verilmesi konusunda gelecek cuma günü Washington'un Bağdat'a ultimatom vereceğini, aksi halde Irak'a bayramdan sonra operasyon düzenleyeceğini yazdı. Gazeteye açıklama yapan bir Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, ‘Bir raund daha diplomasi olacak, sonra ultimatom gelecek, sonra da harekete geçeceğiz’ dedi.

Irak gazeteleri ise uçkuru yüzünden iktidarı sarsılan Başkan Clinton'un kamuoyunun dikkatini başka yöne çekmek için Irak'a vurabileceği uyarısını yapıyorlar. El Cumhuriye Gazetesi, ‘hayvani dürtülerini takip eden, aptal Clinton yolun sonuna geliyor’ diye yazdı.

El Tavra Gazetesi de aralarında kadınların da bulunduğu binlerce kişinin ABD'ye karşı savaşmak üzere ‘gönüllüler ordusuna’ katıldığını yazdı. El Tavra'ya göre gönüllüler ordusu ABD'ye karşı savaş vererek ambargoyu sona erdirecekler. El Kadissiya Gazetesi, ‘Bırakın Clinton ve maiyeti skandalda boğulup gitsinler’ diye yazdı.

Bu arada olası bir saldırıda ABD'ye destek vermek amacıyla İngiltere'ye ait Invincible uçak gemisi üzerindeki 19 adet Harrier model uçak ve 5 adet Sea King helikopteriyle Körfez'e ulaştı. ABD'nin Nimitz ve George Washington adlı uçak gemileriyle 20'nin üzerinde savaş gemisi Körfez'de görev yapıyor. Uçak gemileriyle birlikte ABD'nin Körfez bölgesindeki üslerde toplam 350 savaş uçağı yer alıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!