Azeriler ayaklandı

Güncelleme Tarihi:

Azeriler ayaklandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

İran'da, ‘Yaşasın Atatürk’ sloganları

Türkiye'deki bölücülüğe ve irticaya destek veren İran büyük bir şok yaşıyor. Azerbaycan'ın bağımsızlık günü öncesi Tebriz'de miting düzenleyen Azeri Türkleri ile İran polisi arasında çatışma çıktı. Gülistan Parkı, ‘‘Yaşasın Elçibey, yaşasın Atatürk’’ sloganlarıyla inledi.

İRAN, Türkiye'de PKK aracılığı ile etnik ayrımcılığı körükleyip, irticaya destek verirken, bu kez kendi topraklarında meydana gelen Azeri ayaklanmasının şokunu yaşıyor.

İstihbarat kaynaklarının verdiği bilgiye göre, İran'ın Tebriz şehrinde Azerbaycan'ın bağımsızlık günü öncesinde dev bir miting düzenleyen Azeri Türkleri ile İran polisi arasında çatışma çıktı. Olay kısa sürede ayaklanmaya dönüştü.

Cenubi Azerbaycan Azadlık Partisi (CAMAH)'ın öncülüğünde düzenlenen mitinge, 2000'den fazla Azeri Türk'ü katıldı.

İlk olarak, Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin önünde toplanan 600-700 kişilik bir topluluk yürüyüşe geçti.

ELÇİBEY'E SAYGI DURUŞU

Bir genç kızın ikazıyla yürüyüşe başlayan göstericiler ‘‘Yaşasın Türklük, kahrolsun Ermeniler’’ diye slogan attı. Göstericilerin sayısı, bu sırada ara sokaklardan çıkan Azeri Türkleri ile birlikte bir anda 2000 kişiye ulaştı.

Üç kilometrelik yolu katederek Tebriz'in merkezinde bulunan Gülistan Parkı'na gelen Azeri Türkleri, burada, ‘‘Büyük Azerbaycan Birliği’’ (BAB) ve CAMAH'ın kurulmasını sağlayan Ebulfeyz Elçibey anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

FARS ZULMÜNE SON

Gösteriler sırasında, ‘‘Yaşasın Elçibey, yaşasın Atatürk’’ sloganları atan Azeri Türkleri, bu esnada etraflarında bir kalkan vazifesi gören 1500 Azeri Türkü tarafından da korundu.

Mitingde yapılan konuşmalarda, ‘‘Farsilerın Türkleri ezdiği, 30 milyon Azeri Türk'ünün Farsiler tarafından idare edildiği, Azeri Türklerinin ergeç Fars zulmünden kurtulacağı’’ yolunda görüşler dile getirildi.

Konuşmalar sürerken İran güvenlik kuvvetlerinin göstericilere müdahale ettiği ve ortaya çıkan gerginliğin tam olarak yatışmadığı bildirildi.

DİĞER KENTLERE DE YAYILACAK

CANAH Başkanı Dr. Mahmut Ali Çehreganlı, mitingden sonra yaptığı açıklamada, öğrenci hareketi şeklinde başlayan ve halkın katılımıyla devam eden mitingin kendileri için başarılı bir sınav olduğunu belirtti.

Azeri liderin, bundan sonra Azeri Türklerinin yoğun olarak yaşadığı 7-8 kentte de benzer mitingler düzenleyeceklerini söylediği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!