Azerbaycan'da Özgür Avrupa Radyosu'nun ofisinin mühürlenmesine ABD'den tepki

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycanda Özgür Avrupa Radyosunun ofisinin mühürlenmesine ABDden tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2014 10:15

ABD tarafından finanse edilen Özgür Avrupa Radyosu'nun (RFE/RL) Azerbaycan Ofisi, savcılık kararıyla mühürlendi. ABD'nin sert tepkisine neden olan olayla ilgili konuşan RFE/RL, bunun bağımsız medyaya karşı yürütülen kampanyanın bir parçası olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Azerbaycan Başsavcılığı yetkilileri, Özgür Avrupa Radyosu'nun ülkede Azadlıq Radyosu diye bilinen Bakü ofisinde gerçekleştirdiği arama sonrasında ofisi mühürledi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, başsavcılıktan APA Haber Ajansı'na yapılan açıklamada, aramanın Başsavcılığın Ağır Suçlar Dairesi Soruşturma Biriminin soruşturduğu bir suç dosyası nedeniyle yapıldığı bildirildi.

Azerbaycanda Özgür Avrupa Radyosunun ofisinin mühürlenmesine ABDden tepki

Yetkililerin ofisin mührüne, hafıza kartlarına ve bazı bilgisayarlar ile belgelere el koydukları belirtildi. Radyo çalışanlarından edinilen bilgiye göre, kendilerine bahsi geçen suç dosyasının içeriği ve mühürleme kararıyla ilgili bilgi verilmedi.

Haberin Devamı

Merkezi Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag olan ve ABD Kongresi tarafından finanse edilen RFE/RL, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu'da 21 ülkede yayın yapıyor. Özgür Avrupa Radyosu'nun karasal yayım lisansı geçtiğimiz yıllarda Azerbaycan'da iptal edilmişti.

ABD'DEN TEPKİ
ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi, Özgür Avrupa Radyosu (Radio Free Europe/Radio Liberty RFE/RL) Azerbaycan Ofisi'nin savcılık kararıyla mühürlenmesinin "derin rahatsızlık" yarattığını söyledi.

RFE/RL çalışanlarının gözaltına alınması ve ofis aranırken sorgulanmalarını eleştiren yetkili, arama ve sorgulamanın nedenlerinin bilinmediğini kaydetti. Yetkili, bu muamelenin kendilerinde derin rahatsızlık yarattığını bildirerek, medya özgürlüğünü koruma noktasında sorumlu yetkilileri, Azerbaycan'ın uluslararası taahhütlerine saygı göstermeye çağırdı.

Yetkili, "Bağımsız ve özgür bir basın, ülkenin iyiliği için kritik önemde" dedi.

Azerbaycanda Özgür Avrupa Radyosunun ofisinin mühürlenmesine ABDden tepki

Mühürleme kararı, Radyonun Bakü ofisinde çalışan ve ülkedeki insan hakları ihlallerinin yanı sıra yolsuzluk iddialarıyla ilgili haberler yapan gazeteci Hatice İsmailova'nın bir dönem arkadaşlık yaptığı Tural Mustafayev isimli şahsın şikayeti üzerine 5 Aralık'ta "intihara teşvik etmek" suçundan tutuklanmasının ardından geldi.

Haberin Devamı

İsmailova'nın tutuklanması üzerine ABD ve AB'den Azerbaycan hükümetine tepkiler gelmiş, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Azerbaycan hükümetini basın özgürlüğünü kısıtlamakla suçlamıştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Basın Sözcüsü Azer Gasımov, eleştirilere, "ABD Dışişleri Bakanlığını, kendi ülkelerinde yaşanan insan hakları ihlallerine, demokratik ilkelerin kabaca ihlal edilmesine bakmaya davet ediyorum" şeklinde yanıt vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!