Azerbaycan Ermenistan sınır hattında çatışma: 12 Azeri askeri şehit

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycan Ermenistan sınır hattında çatışma: 12 Azeri askeri şehit
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2016 15:08

Ermenistan ve Azerbaycan arasında yıllardır tartışma konusu olan Karabağ'da gerilim tırmandı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ile sınır hattında çıkan çatışmalarda dün geceden bu yana 12 Azerbaycan askerinin şehit olduğunu açıkladı. Yaşananlar üzerine Rusya lideri Putin, iki ülkeye itidal çağrısında bulunup her iki taraftan da ‘bir an önce’ ateşkese gitmelerini istedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan telefonla aradığı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e taziye dileğinde bulundu. Aliyev ise görüşmede Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'a gösterdiği destek için teşekkür etti. Aliyev'i ayrıca Başbakan Ahmet Davutoğlu da aradı ve taziye dileklerini iletti.

Haberin Devamı

Azerbaycan ordusu, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında bazı stratejik tepeler ve yerleşim birimlerini geri aldı, çatışmalarda 12 Azerbaycan askeri şehit oldu.

Azerbaycan resmi haber ajansı AzerTac'ın, Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre yaptığı haberde, dün gece ve bugün Ermeni güçlerinin Azerbaycan mevzilerini aralıksız ateşe tuttuğu, ateş sırasında siviller arasında can kayıpları ve yaralanmalar yaşandığı belirtildi.

Bunun üzerine sivillerin can güvenliğinin temin edilmesi için Azerbaycan ordusu Ağdere, Terter, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinde operasyonlara başladı.

Azerbaycan Ermenistan sınır hattında çatışma: 12 Azeri askeri şehit

Azerbaycan ordusunun saldırısında stratejik öneme sahip bazı tepeler ve yerleşim birimleri geri alındı.

Haberin Devamı

Azerbaycan'ın açıklamasında Goranboy ve Naftalan kentleri için tehlike oluşturan Talış köyü etrafındaki tepe ve Seysulan yerleşim birimi Ermeni güçlerinden temizlendiği belirtildi. 

Fuzuli bölgesinde, Horadiz kentinin güvenliği için önemli olan Lele Tepesi de Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti. Geri alınan bölgelerde savunma hattının oluşturulduğu ve mevzilerin güçlendirildiği açıklandı. 

AZERBAYCAN: ÖLDÜRÜLEN VE YARALANAN DÜŞMAN ASKERİ 100'DEN FAZLA

Bakanlık, çatışmalarda Ermeni ordusuna ait 6 tank ve 15 topun imha edildiğini, öldürülen veya yaralanan düşman askeri sayısının 100'den fazla olduğunu duyurdu.

Açıklamada, Azerbaycan ordusunun da 12 şehit verdiği, 1 Mi-24 helikopterinin Ermeni güçlerince düşürüldüğü, 1 tankın ise patlayan mayın nedeniyle kullanılamaz hale geldiği bildirildi.

ERMENİSTAN:  İKİ TARAFTAN DA ÖLÜMLER VAR

Öte yandan Sputnik Türkiye'nin haberinde ​Ermenistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Artsrun Hovhannisyan da Facebook hesabından paylaştığı mesajına yer verildi. Mesajda, Azerbaycan güçlerinin yerleşim yerlerine ve askeri güçlerin mevzilerine ateş açtığı belirtildi. Hovhannisyan ayrıca, çatışmalar sonucunda her iki taraftan da ölümler olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

PUTİN'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Putin'in danışmanı Dmitri Peskov, Putin'in Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında silahlı çatışmaların yeniden şiddetlenmesinden derin endişe duyduğunu ve taraflara bir an önce çatışmaya son vermeleri çağrısında bulunduğunu belirtti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ve Ermenistan Savunma Bakanı Seyran Ohanyan'ı telefonla arayarak cephe hattındaki durumu görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Azerbaycanlı mevkidaşı Elmar Memmedyarov ve Ermenistanlı mevkidaşı Eduard Nalbandyan ile telefon görüşmesi yaptı. Lavrov, mevkidaşlarına, çatışmaların sona erdirilmesi için duruma müdahil olmaları çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

ERDOĞAN'DAN ALİYEV'E BAŞSAĞLIĞI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, telefonla aradığı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e, Ermenistan ile sınır hattında çıkan çatışmalarda Azerbaycan askerlerinin şehit düşmesi dolayısıyla taziye dileğinde bulundu. 

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, cephe hattında yaşanan olaylarla ilgili Aliyev'e desteğini bildirdi ve Türk halkının her zaman Azerbaycan halkının yanında olduğunu vurguladı. Aliyev de kendisine taziye dileklerinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, teşekkür etti.

Ermenistan-Azerbaycan çatışması ve Yukarı Karabağ sorununun çözümünde Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'a gösterdiği destek için müteşekkir olduklarını ileten İlham Aliyev, Türk halkına saygılarını bildirdi. Gönüşmede Aliyev, Ermenistan ordusunun provokasyon yaptığını ve Azerbaycan mevzilerine saldırdığını belirterek, saldırının püskürtüldüğünü ve karşı tarafın gereken cevabı aldığını kaydetti.

DAVUTOĞLU'NDAN DESTEK TELEFONU

Başbakan Ahmet Davutoğlu da, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çıkan çatışmada şehit düşen askerler için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e taziye dileklerini iletti.

Haberin Devamı

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Başbakan Davutoğlu'nun, Aliyev'i telefonla arayarak, taziye dileklerini ilettiği, Ermenistan'ın provokasyonunun önlenmesi nedeniyle tebrik ve desteğini ifade ettiği bildirildi.

Aliyev, görüşmede Başbakan Davutoğlu'na, Azerbaycan ordusunun Ermenistan'ın provokasyonunu kararlıkla önlediğini ve gereken cevabı verdiğini kaydetti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!