Avrupa sağı birleşiyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa sağı birleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avrupa merkez sağ partilerini çatısı altında toplayan Avrupa Demokratik Birliği'nin ağır topları İstanbul'da biraraya geldi. Toplantıda merkez sağ partilerin Avrupa Parlamentosu'nda çoğunluğu ele geçirmeleri için stratejiler ele alındı.

Avrupa merkez sağ partileri, Avrupa'da yükselen solun önünü kesmek için güçlerini birleştirme çabalarını hızlandırdılar.

Avrupa merkez sağ partilerini çatısı altında toplayan Avrupa Demokratik Birliği'nin (EDU) Siyasi Parti Başkanları İcra Komitesi toplantısı dün İstanbul Conrad Otel'de sona erdi. Toplantıya Avrupa'nın 25 ülkesinden 28 merkez sağ partinin ağır topları katıldı. ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın başkan yardımcılığını yürüttüğü EDU'nun İstanbul zirvesinde Türkiye'yi ANAP İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı temsil etti.

İngiliz, Fransız ve Yunan anamuhalefet partileri liderleri William Hague, Philippe Seguin ve Konstantinos Karamanlis gibi Avrupa merkez sağının öndegelen isimlerinin de katıldığı toplantıda, iktidardaki sol partilere karşı izlenecek ortak stratejiler masaya yatırıldı. Toplantıda merkez sağ partilerin Avrupa Parlamentosu'ndaki çoğunluğu ele geçirmek için gelecek seçimlere bir çatı altında girmesi konusu da ele alındı.

EDU Başkanı Finlandiya Başbakan Yardımcısı Sauli Niiniströ, düzenlediği basın toplantısında merkez sağ partilerinin Avrupa Parlamentosu seçimlerine tek çatı altında girmesi yolunda yürütülen müzakerelerden çok umutlu olduğunu belirtti. İttifak konusunu 1-2 gün içinde halledemeyeceklerini kaydeden Niiniströ, merkez sağ partilerin birleşme sürecinde mutlu sona ve Avrupa Parlamentosu'nda çoğunluğu ele geçirmeye çok yakın olduklarını savundu.

Niiniströ, bir soru üzerine Avrupa sol partilerin iktidar rüzgarı esmesine rağmen pratikte hiç bir uygulamanın değişmediğini vurguladı. Sol iktidarların daha önceki merkez sağ iktidarların uygulamalarını değiştirmeye cüret edemediğini belirterek, ‘‘Bizim sol ile rekabet etmek için yeni fikirler yaratmaya ihtiyacımız yok’’ dedi.

İsveçli ünlü muhafazakar politikacı Carl Bildt ise merkez sağın 21'inci Yüzyıl vizyonu ile arayı açtığını gören sol partilerin açıklarını kapatmak için sağa kaydıklarını ileri sürdü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!