Avrupa Parlamentosu Türk polisini kınadı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Parlamentosu Türk polisini kınadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2005 01:43

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda, "İstanbul'da Dünya Kadınlar Günü kutlamalarında göstericilere karşı güç kullanan Türk polisinin tutumunu şiddetle kınayan" bir karar tasarısı kabul edildi.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu'nun genel kurul oturumunda kabul edilen tavsiye kararında, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İstanbul'da düzenlenen gösterilerde çıkan olaylara ilişkin olarak AB Komisyonu'ndan kapsamlı rapor hazırlaması da istendi. 
  
Avrupa Parlamentosu’nun “1995'te Pekin'de düzenlenen 4. Dünya Kadınlar Konferansı" için hazırlanan ve tüm siyasi grupların “ortak metni” olarak ortaya çıkan karar tasarısı, oy birliği ile onaylandı.

Bu tasarıya, Türkiye’deki kadın haklarıyla ilgili bir bölüm eklendi.

TÜRK POLİSİ ŞİDDETLE KINANDI

Avrupa Parlamentosu'da alınan kararının Türkiye bölümü şöyle: 

- Avrupa Parlamentosu, 6 Mart 2005 tarihinde İstanbul’da gerçekleşen ve Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yapılan gösteride, Türk polisinin “aşırı kaba” tavrını şiddetle kınar.

Haberin Devamı

- Avrupa Parlamentosu, en kısa zamanda Avrupa Birliği Komisyonu’ndan söz konusu olaylarla ilgili daha ayrıntılı bilgi talep eder.

- Avrupa Parlamentosu, Türkiye’de kadın haklarının da içinde bulunduğu son reformlardan duyduğu memnuniyeti dile getirir. Buna rağmen, kadınların hedef alındığı töre cinayetleri ve şiddetin devam etmesinden duyduğu endişeyi de hatırlatır.

"KADINLARLA İLGİ PROGRAMDAN TÜRKİYE DE YARARLANSIN"

Bu arada AP aynı kararda, AB’nin kadınlarla ilgili tüm programlarından Türkiye’nin de yararlandırılmasını talep etti.

AP, gerek mali programlar, gerekse eğitim programlarına Türkiye’nin de dahil edilmesini istedi.

Avrupa Parlamentosu ayrıca, 16 Mart’ta “Türk Kadınları” ile ilgili özel bir oturum düzenleyecek. Türkiye’de kadının, sosyal, ekonomik ve siyasi konumunun ile alınacağı toplantıya, kadın haklarından sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit de davetli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!