Avrupa’nın idam edilen son cadısına itibarı iade edilecek

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’nın idam edilen son cadısına itibarı iade edilecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2007 00:00

İsviçre’de 1782’de başı kesilerek idam edilen Avrupa’nın "son cadısı" Anna Göldi’nin itibarı iade edilecek. Göldi ile ilgili bir kitap yazıldı, Almanca bir film çekildi ve gelecek ay adına bir müze açılacak.

Hİzmetçİlİk yapan Göldi, yanlarında çalıştığı ailenin 8 yaşındaki kızını süt fincanına iğne batırarak zehirlemeye çalışmakla suçlanmıştı. Ama Göldi’nin aslında aralarında cinsel birliktelik bulunan patronunun uydurduğu bir "cadı avı"nın kurbanı olduğu söyleniyor. Olay, Avrupa’da aydınlanma çağının başladığı yıllarda son cadı davası olması nedeniyle "İsviçre’nin ayıbı" olarak kabul ediliyor.

Anna Göldi, Glarus’lu bir doktorun yanında hizmetçi olarak çalışıyordu. Doktor, kızının sütüne sürekli iğne batırarak büyü yapmaya çalıştığı gerekçesiyle Göldi’yi şikayet etti. Tutuklanmadan kaçmayı başaran Göldi için, başına ödül konduğunu belirten bir ilan her yere asıldı. Sonunda yakalandı ve işkence altında "şeytanla işbirliği yaptığını" itiraf etti. 18 Haziran 1782’de başı kesilerek idama mahkum edildi. Ancak Göldi’nin doğumundan hemen sonra ölen ikinci çocuğu yüzünden cezalandırıldığı öne sürüldü ve mahkeme belgeleri yok edildi.

Anna Göldi hakkında yazılan kitap, bugün İsviçre satış listelerinde birinci sırada. Mesleği avukatlık olan Walter Hauser’in yazdığı kitaptan etkilenen, Glarus bölgesinden önde gelen İsviçreli bir politikacı, kanton yönetimi nezdinde girişimde bulunarak Göldi’nin aklanmasını ve itibarının iade edilmesini talep etti. Hauser, "Eğer bu gerçekleşirse ilk kez bir parlamento cadılıkla suçlanan birini aklamış olacak. Cadılık suçlamasının yanlış olduğundan kimsenin kuşkusu yok" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!