Avrupa çuvaldızı kendine batırdı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa çuvaldızı kendine batırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu, AB ülkelerindeki insan hakları ihlalinin başında yabancı düşmanlığını öne çıkardı ve yabancılara vatandaşlık ve oy hakkı verilmesini istedi.

Avrupa Parlamentosu ‘AB ülkelerinde insan hakları' adlı raporu onayladı ve bu ülkelerde yaşayan yabancılara yerel seçimlerde oy hakkı verilmesi, uzun süreli oturma hakkı bulunanlara vatandaşlık hakkı tanınması ve çifte vatandaşlık hakkından yararlanmaları çağrısı yaptı. 188 ret ve 32 çekimser oy alan rapor, 260 oyla kabul edildi.

Sol Birlik Grubu üyesi Fransız Parlamenter Aline Pailler'in kaleme aldığı rapor, dün Avrupa Parlamentosu'nda büyük tartışma yarattı. AB ülkelerindeki ırkçı ve yabancı düşmanlığına yönelik uygulamaların sert bir dille kınandığı raporda, Almanya'nın 16 yaşından küçük yabancılara yönelik vize uygulaması da eleştirildi ve bu uygulamanın kaldırılması istendi. İnsan hakları konusunda üçüncü ülkelere yönelik sert tavır almakla tanınan Avrupa Parlamentosu bu kez ‘çuvaldızı kendine batırdı' ve iki saat süren oylama sonucunda raporu kabul etti. Raporda yer alan önemli görüşler şu şekilde:

AB'nin daha saygınlık kazanması için insan haklarına yönelik ihlallerin üzerine gidilmesi gerekiyor. Üçüncü ülkelere yönelik eleştirilerin ciddiye alınması, önce AB ülkelerindeki ihlallere son vermesiyle gerçekleşebilir.

Avrupa Parlamentosu'nun üçüncü ülkelere yönelik insan hakları uygulamalarını kınadığı ‘‘Aciller’’ gündemine, AB ülkelerindeki insan hakları uygulamalarının da yer aldığı bir madde eklensin.

Beş seneden fazla bir süre AB ülkelerinde yaşayan tüm yabancılar, yerel seçimlerde oy hakkına sahip olsun.

AB ülkelerinden herhangi birisinde yaşayan ve çalışan herkes aile birleşmesinden yararlanmalıdır.

Bütün AB ülkelerine, ‘‘toprak hakkı’’ ve ‘‘kan hakkı’’ tanınmalı. AB ülkelerinde doğanların doğrudan vatandaşlığı almaları; uzun süreden beri AB ülkelerinden herhangi birisinde yaşayan ve bu ülkelerde kalmaya karar verenlerin vatandaşlık almaları sağlanmalıdır.

Sağlık sorunu olanlar, kaçak olsalar bile sınırdışı edilemezler.

Her türlü ırkçı, yabancı düşmanlığına yönelik uygulamaları kınıyoruz. İş, iş eğitimi, konut, okul eğitimi, sağlık ve sosyal yardımlar konusunda yabancılara yönelik ayrımcı uygulamaları şiddetle protesto ediyoruz.

21 Mart'ın, Avrupa Irkçılıkla Mücaddele günü ilan edilmesi ve bu konuda mücadele veren basın organlarına Avrupa ödülü verilmesinin sağlanması.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!