17 saat aç susuz kaldılar, Türkiye kurtardı! Avrupa Birliği'nden Yunanistan açıklaması...

Güncelleme Tarihi:

17 saat aç susuz kaldılar, Türkiye kurtardı Avrupa Birliğinden Yunanistan açıklaması...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2022 13:18

Geri itmelerde Yunanistan'a suç ortaklığı yaptığı iddia edilen Avrupa Birliği Sınır Koruma Ajansı Frontex'in temel haklar görevlisi Jonas Grimheden, Yunanistan'ın sığınmacılar konusunda daha fazla kontrol edilmesi gerektiğini açıkladı. Yunanistan'a önümüzdeki günlerde daha çok baskı kurulacağının sinyalini veren Avrupa Birliği, geçtiğimiz günlerde de sığınmacılara yapılan kötü muamelenin sona ermemesi durumunda AB fonlarının kesilebileceğini belirtmişti. Öte yandan Yunanistan'ın geri ittiği bir botun içerisinde 17 saat mahsur kalan ve sonunda Türkiye tarafından kurtarılan Suriyeli bir sığınmacı Frontex'e dava açarak 500 bin Euro tazminat talep etti.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın göçmenlere uyguladığı korkunç muamele ve Ege sularında yaşanan insanlık dramında yıllardır, “görmedim, duymadım” politikası izleyen Avrupa Birliği, tepkilerin çığ gibi artması üzerine son aylarda sessizliğini bozmaya başladı.

FRONTEX DE ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDA

Yunanistan sınırında dövülen, kıyafetleri alınan ve şişme botlarla geri itilen mültecilerin görüntüleri Batı medyasında boy gösterirken, insan hakları grupları sığınmacıları zorla geri itmenin bir Yunan politikası haline geldiğini belirtiyor ve Avrupa Birliği Sınır Koruma Ajansı’nı (Frontex) Yunanistan’a suç ortaklığı yapmakla suçluyorlar.

Avrupa Birliği’nin yolsuzlukla mücadele birimi OLAF tarafından hazırlanan rapor , AB sınır polisi Frontex’in Atina’nın sığınmacıları geri itme operasyonlarına göz yummakla kalmayıp bunları örtbas ettiğini ortaya koymuştu.

Haberin Devamı

“YUNANİSTAN DAHA FAZLA KONTROL EDİLMELİ”

Söz konusu raporla hem ajans hem de Yunanistan köşeye sıkışırken, eleştirilerin odağındaki Avrupa Birliği Sınır Koruma Ajansı’ndan (Frontex) bir yetkili bugün Guardian Gazetesi’ne dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Frontex temel haklar görevlisi Jonas Grimheden, Yunan makamlarının Avrupa'ya ulaşmaya çalışan sığınmacıları konusunda daha fazla kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

17 saat aç susuz kaldılar, Türkiye kurtardı Avrupa Birliğinden Yunanistan açıklaması...

YUNANİSTAN’A DAHA FAZLA BASKI SİNYALİ

"Yunanistan'ın izlemeye ihtiyaç duyan ülkelerden biri olduğu benim için açıktı " diyen Grimheden, ihlallerin önlenmesi için eksik olan şeyin baskının artırılması olduğunu vurguladı.

Bu konuda çok fazla detaya girmek istemeyen AB’li yetkili Frontex’in Yunanistan'ın dış sınırında daha fazla yerde bulunmasını ve faaliyetlerini artırmasını önerdi.

AB yasalarına göre performans göstermeyen ülkelerde ajansın daha etkin olmasının mantıklı olacağını belirten Grimheden Frontex’in varlığının üye devletlere ‘açık raporlama yükümlülükleri’ getirdiğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) mülteci ajansına göre, yılın ilk altı ayında 5.567 sığınmacı deniz yoluyla Yunanistan'a gitti. BM'nin raporuna göre sadece Mayıs ayında Türkiye 4.700 kişiyi kurtardı. Bu bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 47'lik bir artışa işaret ediyor.

YUNANİSTAN İDDİALARI KABUL ETMiYOR VE TÜRKİYE’Yİ SUÇLUYOR

Yunan hükümeti, insan haklarını ihlal ettiği yönündeki iddialarını sürekli olarak reddediyor. Geçtiğimiz ay Avrupa parlamentosunda konuşan Yunanistan başbakanı Kyriakos Miçotakis, burada sığınmacılar konusunda eleştiri yağmuruna tutulunca, Türkiye'ye asılsız suçlamalarda bulunmuş ve "Asıl Türkiye göçmenleri bize itiyor." demişti.

TÜRKİYE SUÇLAMASI İŞE YARAMADI, MAHKUM OLDULAR

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in bu açıklamasından iki gün sonra açıkladığı kararında Atina’nın tezlerine ağır darbe vurdu. Mahkeme, 2014’te Göçmen taşıyan bir teknenin batması sonucu 11 kişinin hayatını kaybettiği bir olayda Yunanistan’ın bu kişileri kurtarmak için her şeyi yapmadığına, sonrasında kötü muamelenin söz konusu olduğuna ve olayın aydınlatılmasına yönelik etkin soruşturma yürütülmediğine karar verdi.

Haberin Devamı

Tekne battıktan sonra kurtarılanlara, başka insanların arasında çıplak arama yapılması da AİHM tarafından kötü muamele olarak değerlendirildi. Yunanistan'ın AİHM kararı gereği davacılara toplam 330 bin Euro (5 milyon 268 bin TL) tazminat ödeyeceği açıklandı.

AVRUPA’DA YUNANİSTAN ENDİŞESİ! FONLARINI KAYBEDEBİLİRLER

Frontex yetkilisi Grimheden'in diplomatik terimlerle ifade edilen uyarısı, AB'nin Yunanistan'ın sığınma politikasıyla ilgili endişelerini bir kez daha ortaya koydu.

Avrupa Komisyonu'nun göç konusundaki üst düzey yetkilisi Ylva Johansson da Yunan hükümetini sığınmacılara yapılan yasadışı müdahale konusunda uyarmış ve Atina'ya AB fonlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını söylemişti.

17 saat aç susuz kaldılar, Türkiye kurtardı Avrupa Birliğinden Yunanistan açıklaması...

FRONTEX NEDİR?

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi (Frontex) AB üyesi ülkelerin komşularıyla olan sınırlarının korunmasını ve güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir kurum. 3 Ekim 2005 tarihinde hizmete giren kurumun genel merkezi Polonya'nın başkenti Varşova'da bulunmaktadır.

AB'nin en çok finanse edilen kuruluşu olan Frontex Yunanistan'a suç ortaklığı yaptığı iddiaları sonrası derin bir kargaşaya sürüklendi ve uzun süredir görevde olan direktörü Nisan ayında istifa etti.

SURİYELİ MÜLTECİ DAVA AÇTI

Öte yandan Alaa Hamoudi isimli 22 yaşındaki bir Suriyeli mülteci, Yunan makamlarının kendisi dahil 21 kişinin içinde bulunduğu şişme botu geri itmesi ile beraber Ege Denizi'nin ortasında ölümle burun buruna gelmesi sonrası Frontex'e dava açtı.

Hamoudi yaptığı açıklamada, "Denizin ortasında kaldık, ne yapacağımızı bilmiyorduk. Motor ve navigasyon ekipmanı olmayan bir botun içindeydik. 12 yaşındaki bir kız çocuğu ve 2 yaşlı adamın da aralarında bulunduğu yolcular ağlamaya başladılar. Çok çaresizdik" dedi.

17 saat aç susuz kaldılar, Türkiye kurtardı Avrupa Birliğinden Yunanistan açıklaması...

17 SAAT AÇ SUSUZ BEKLEDİLER, TÜRKİYE KURTARDI

Yunanistan'ın geri ittiği sığınmacılar denizin ortasında aç ve susuz 17 saat geçirdi ve daha sonra Türk makamları tarafından kurtarıldı.

Suriyeli mülteci 17 saatlik süre içerisinde Frontex'e ait gözetleme uçaklarının 2 kez üzerlerinden geçtiğini belirtti. Küresel Araştırmacı Gazeteciler Grubu Bellingcat de bu iddiayı doğruladı.

500 BİN EURO TAZMİNAT İSTİYOR

Frontex şimdi, yaşam hakkı ve sığınma talep etme hakkı da dahil olmak üzere çok sayıda ihlal nedeniyle 500 bin Euro tazminat talebi ile karşı karşıya.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!