Atina'dan vize ambargosu

Güncelleme Tarihi:

Atinadan vize ambargosu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Sınır Birliği Anlaşması'na (Schengen) geçtiğimiz hafta içinde katılan Yunanistan'ın, ‘Türk vatandaşlarına verilecek AB vizesine, Atina’nın onay vermesini' önerdiği ve bu yolla yeni bir oyun hazırladığı bildirildi.

İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre, bir Yunanlı diplomat, Yunan hükümetinin önerisini şöyle özetledi:

‘Bir Türk vatandaşı, AjB üyesi ve Schengen Sistemi’ne dahil bir ülkeden vize almak için o ülkenin konsolosluğuna başvuracak. Bu başvuru, onay için Atina'ya gönderilecek. Vizenin verilip verilmeyeceğine ilişkin nihai kararı Atina verecek...'

Bazı AB üyesi ülke yetkilileri, Yunanistan'ın önerisine, Schengen Anlaşması'na darbe indireceği ve Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle karşı çıkıyorlar. Gazeteye göre bir AB yetkilisi, önerinin ‘Türkiye ile ilişkilerde ipleri daha da gereceğini’ söyledi.

İngiltere ve İrlanda'nın katılmadığı Schengen Anlaşması, AB ülkeleri arasında sınırların kontrolünü kaldırıyor. Örneğin, anlaşmaya dahil bir AB ülkesinden alınan vize, 13 AB ülkesi için geçerli oluyor.

AB, Kıbrıs'ta uzlaşma istemiyor

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Avrupa Birliği'nin (AB) Kıbrıs Rum kesimine üyelik yolunu açan kararından sonra hükümetle konuşacağını, gerekirse Meclis'i toplayacaklarını bildirerek ‘AB, Kıbrıs’ta uzlaşma istemiyor. Karşı kararımızı biz de bildireceğiz' dedi

Tahran'da yapılan İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ) 8.Zirve Konferansı'na katılan Denktaş, Ada'ya döndükten sonra yaptığı açıklamada, Rum tarafının, Yunanistan'ın ve AB'nin Ada'da birleşme ve uzlaşma istemediğini kaydederek ‘Birleşmemizi, uzlaşmamızı isteselerdi bunun ancak iki tarafa eşit muamele yapmakla mümükün olacağını teslim ederlerdi’ dedi.

Cumurbaşkanı Denktaş ‘Türkiye’ye iltihak söz konusu mu?' şeklindeki bir soruyu üzerine de şunları söyledi: ‘İltihak diye birşey yoktur. Entegrasyon kelimesi de yanlış tefsir edildiğine göre, entegrasyon kelimesini de biz kullanmıyoruz, özel ilişkiler diyoruz. KKTC’yi güçlendirmek için ekonomik alanda ve dışişleri konularında özel ilişkiler kurmak suretiyle eksikliklerimizi süratle tamamlamak, dünyaya sesimizi duyurmak, yapılacak olan budur. Esas hedef KKTC'yi güçlendirmektir. Hem bizim hedefimiz budur, hem de Türkiye'nin hedefi budur.'

Yunanistan'a giden muhalefet partilerinin liderleri konusuna da değinen Denktaş, parti liderlerinin Yunanistan'a gitmelerini yadırgamadığını, bunu becermelerinin güzel birşey olduğunu söyledi.

Kıbrıs’lı Rumlar'da bayram havası

AVRUPA Birliği'nin Lüksemburg zirvesinden çıkan sonuç Güney Kıbrıs'ta bayram havası yaratırken, Rum lideri Glafkos Klerides, AB üyeliğinin Kıbrıs'ı yeniden birleştirebileceğini umduğunu söyledi.

Lüksemburg'ta bulunan Klerides, ‘Bu mükemmel, tarihi adım, Kıbrıs sorunun çözümüne yardımcı ve iki toplum içinde faydalı olabilir’ diye konuştu. Türkiye'nin Avrupa Konferansı davetini kabul edeceğini umduğunu söyleyen Klerides, ancak ‘ekonomisi zayıf’ Türkiye'nin Avrupa'nın şartları yerine getirebilmesi için büyük çaba sarfetmesi gerektiğini belirtti.

Lüksemburg'ta kendilerine üyelik kapısı açılan Rumlar, Türkiye'nin AB'den istidğini alamamasına da sevinç gösterdiler. Güney Kıbrıs'ta yayımlanan gazeteler, Türkiye'nin AB sürecinden tamamen dışlandığını öne sürdüler. Gazeteler, Rum Yönetimi'ne diğer 5 aday ülke ile birlikte nisan ayında tam üyelik görüşmelerine başlaması için yeşil ışık yakıldığını belirtirken Türkiye'nin AB sürecinden tamamen dışlandığını öne sürdüler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!