Atina'da 'Altın Şafak' şoku

Güncelleme Tarihi:

Atinada Altın Şafak şoku
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2014 01:31

Yunanistan’da yerel seçimlerin ilk turunda ırkçı Altın Şafak partisinin, başkent Atina’da oylarını yüzde 16.2’ye çıkararak, üçe katlaması şok etkisi yarattı.

Haberin Devamı

Başkanları Nikos Mihaliolalos ve beş milletvekili “organize suç örgütü kurmak” iddiasıyla cezaevinde tutuklu bulunan Altın Şafak’ın Yunanistan’daki tüm büyük ulusal kanalların ve gazetelerin seçim öncesi uyguladığı ‘ambargo’ya rağmen, başta Atina olmak üzere ülkenin pek çok şehrinde oylarını artırması diğer siyasi partileri ‘alarm’a geçirdi.

Hükümet ortağı sosyalist Pasok partisinin lideri Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, “Altın Şafak’ın Atina’da yüksek oy toplaması demokrasi için büyük sorundur. Nazizm’e ve şiddete karşı mücadele zaruridir” derken; Sağlık Bakanı Adonis Yeogiadis, “Bu sonuç rezalet” diye konuştu.

Atinada Altın Şafak şoku

Haberin Devamı

İKİNCİ TURDA KİMİ DESTEKLEYECEKLER?
Altın Şafak’ın Atina belediye başkanlığı için Pazar günü yapılacak ikinci turda kimi destekleyeceği merak konusu.

İkinci tura kalan bağımsız aday ve halen Atina Belediye Başkanı olan Yorgo Kaminis bir süre önce Altın Şafak’çılar tarafından dövüldü. Diğer aday Gavril Sakelaridis ise Altın Şafak’ın ‘düşman’ saydığı Sol Koalisyon (SYRİZA) partisi tarafından destekleniyor. Altın Şafak’ın oyları Atina’nın yeni belediye başkanının kim olacağında büyük rol oynayacak.

FUTBOL TAKIMI BELEDİYEYİ DE ALACAK MI?
Ülkenin en büyük liman şehri Pire’de de sürpriz yaşandı. Ülkenin üç büyüklerinden Olimpiakos futbol takımının Başkan Yardımcısı, bağımsız aday Yiannis Moralis yüzde 33.2 oy ile ilk turda birinci çıktı. Moralis’in listesinde yer alan Olimpiakos Başkanı Vangelis Marinakis de belediye meclis üyesi seçildi.

Moralis ile birlikte ikinci tura kalan iktidardaki Yeni Demokrasi partisi adayı Vasilis Mihaliolakos ise yüzde 31.3 oy aldı ancak hayatının tehlikede olduğunu iddia etti. Mihaliolakos, Olimpiakos’un ezeli rakibi Panathinaikos kaşkolu ile çekilen bir fotoğrafının rakibi Moralis’in seçim broşüründe yer aldığını belirtti.

ANKET FİYASKOSU
İlk tur sonuçları, Yunanistan’da seçim öncesi ve hatta sandık başında yapılan tüm kamuoyu araştırmalarını yanılttı. Anketlerden hemen hiçbiri sonuçları önceden kestiremedi. Ülkede ya kamuoyu araştırmalarının art niyetlerle gerçekleştirildiği ya da araştırmalara katılan Yunanların kasten yalan cevaplar verdikleri tartışmaları başladı.
Batı Trakya’da ise Kozlukebir, Mustafcova ve Yassıköy belediyelerinde Türk adaylar ikinci tura kaldı.

Haberin Devamı

Yunanistan’da 13 bölge valisi ve 325 belediye başkanıyla il ve kent meclisi üyelerinin belirleneceği seçimlerin ikinci turu 25 Mayıs Pazar günü yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!