Ateşkeste su krizi

Güncelleme Tarihi:

Ateşkeste su krizi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2017 23:59

Türk-Rus garantörlüğündeki ateşkes çatışmaları azaltsa da Şam yakınlarındaki Barada Vadisi’nde Suriye güçleri operasyonlarına devam ediyor. Rejim su havzası olan Barada’yı ele geçirmeye çalışıyor. Çünkü 22 Aralık’tan bu yana başkent Şam’ın suları kesik.

Haberin Devamı

RUSYA ve Türkiye’nin garantörlüğünde Suriye’de varılan ateşkes konusunda rejim ve muhaliflerin birbirlerine yönelik ihlal suçlamaları devam ederken, en büyük krizlerden biri başkent Şam’ın yakınlarındaki Barada Vadisi’nde yaşanıyor. 2012’den beri muhaliflerin elinde olan Barada Vadisi, aynı adı taşıyan nehir ve Ayn el Fijeh membaından çıkan suyla Şam’ın ve çevresinin su ihtiyacının yüzde 70’ini karşılıyor. Son zamana kadar Suriye yönetimiyle muhalif savaşçılar arasında su akışının devamı konusunda uzlaşma vardı. Ancak Suriye ordusunun, Hizbullah desteği ile başlattığı operasyon sonrası Şam’a gelen su kesildi. 22 Aralık’tan beri başkente su verilmezken, muhalifler, rejim ve Rus uçaklarının su tesisini bombaladığını ve bunun sonucunda tesisin işlemez hale geldiğini ifade etti. Şam yönetimi ise muhalif savaşçıların nehre benzin dökerek suyu zehirlediğini ve bu nedenle suyu kestiklerini kaydetti. Her ne kadar hükümet yetkilileri, kendi halklarına zarar verecek böyle bir adım atmayacaklarını söylese de, rejim, Halep’in kuzeyindeki su pompalama tesislerini nisan, eylül ve kasım aylarında çeşitli kereler vurmuştu.

Haberin Devamı

REJİM: NUSRA’YI VURUYORUZ

Suriye yönetimi, Barada Vadisi’ne düzenlediği operasyonların ateşkesi ihlal etmediğini, El Kaide’den ayrılarak adını Fetih el Şam Cephesi’ne çeviren El Nusra Cephesi militanlarını hedef aldığını savunuyor. Muhaliflere yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de El Kaide’ye bağlı savaşçıların bölgede olduğunu rapor ediyor. Yerel aktivistler ise Barada Vadisi’ndeki gruplar arasında El Kaidecilerin olduğu iddialarını reddediyor.

KUYULAR YETMİYOR

BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’e göre Şam’ın çevresindeki su kuyuları, başkentin günlük 600 bin metreküp su ihtiyacının sadece üçte birini karşılayabilecek durumda. Halk, bulaşık ve çamaşır yıkayamadığı gibi banyo sayısını da azalttı. Evlere su verilemediği için dışardan kovayla su sırasına giriliyor. Özel su firmaları da fiyatları artırmış durumda. Şam halkı, bulaşık yıkayıp su harcamamak için tek kullanımlık yemek takımlarıyla sofraya oturuyor. Rejimin, Barada Vadisi’ne yönelik saldırılarına Şam’a giden doğalgaz hatlarını keserek karşılık veren muhalif gruplar da başkentteki durumu daha da zorlaştırıyor. 

Haberin Devamı

Ateşkeste su krizi

EL BAB’A TAKVİYE

Türkiye’den DEAŞ’a karşı operasyonlar yapan El Bab çevresindeki birliklere takviye için gönderilen zırhlı araçlar, Suriye’nin Çobanbey (El Rai) beldesinden geçerken böyle görüntülendi. El Bab, Türkiye sınırına yaklaşık 30 km uzaklıkta.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!