Astıma topraktan çare

Güncelleme Tarihi:

Astıma topraktan çare
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

İngiliz bilim adamlarından astım hastalarına bir umut ışığı geldi.

Topraktaki bir bakteri türü kullanılarak geliştirilen ve henüz deneme safhasında olan bir aşıyla, 12 astımlının 8'inde belirtiler ortadan kalktı.

Hastada nefes darlığına yol açan ve kronik bir hal alarak ömür boyu çektiren astım hastalığına uzun vadeli çözüm getirmesi ümit edilen aşı, Southampton Üniversitesi tarafından geliştirildi.

Araştırmayı yürüten ekibin başkanı Prof.Stephen Holgate, 1830'larda hiç görülmeyen alerjik hastalıkların tümünde artış kaydedildiğini, buldukları aşının bu hastalıkların en önemlilerinden biri olan astıma çözüm sağlamasını umduklarını belirtti.

İngiltere'de halen her üç çocuktan birini etkisi altına alan astımın bu kadar yaygın olmasının nedeni, çarpık hijyen anlayışıyla izah ediliyor. Uzmanlara göre, aşırı hijyenik ortam, çocuktaki bağışıklık sisteminin gelişimini engelliyor.

Geliştirilen aşının bağışıklığı yaratacak bakterilerin yerine geçeceğini belirten Prof.Holgate, aşıda toprakta bulunan SRL 172 bakterisini kullandıklarını bildirdi.

Söz konusu bakterinin DNA'ları üzerinde çalışarak, bu pek çok bakterinin özelliklerini birarada barındıran bakteriyi astıma karşı bağışıklık oluşturacak hale getirdiklerini belirten Prof.Holgate, aşının koruma süresinin ise henüz bilinmediğini bildirdi.

Denemelerin başarıyla sürmesi halinde önümüzdeki birkaç yıl içinde aşıya lisans alınabileceği ve seri üretime geçilebileceği belirtiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!