Askerliğin kamasutrası

Güncelleme Tarihi:

Askerliğin kamasutrası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2002 01:45

Sevişme sanatını Kamasutra'dan öğrenen Hintliler, şimdi de savaşın sırrına ermek için 2300 yıl önce Sanskritçe yazılmış ‘‘Arthashastra’’yı deşifre ediyor.

Kitapta bir ay boyunca askerlere tokluk hissi veren iksirden, düşmanın nefesini kesen gazlara, gece görüş yeteneği sağlayan tozlardan kimyasal silahlara kadar pekçok sır yer alıyor.

Pakistan ile Keşmir yüzünden savaşın eşiğine gelen Hindistan'da 2300 yıl önce Sanskritçe yazılmış ‘‘savaş sırlarını’’ içeren bir kitabı deşifre etmek için hummalı bir çalışma başladı. Hintliler, ‘‘Arthashastra’’nın gizlerini çözerek düşmana karşı üstünlük sağlamayı amaçlıyorlar.

Hindistan Savunma Bakanı George Fernandes, proje için 800 bin rupi (yaklaşık 25 milyar lira) ödenek ayırdı. Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü ile ülkenin batısındaki Pune Üniversitesi tarafından yürütülecek. Proje lideri S.V. Bhavasar, ‘‘Hepimiz proje nedeniyle çok heyecanlıyız ve bir an bile bu fikir bize çılgın gelmedi. Eski metinleri deşifre etmek kolay değildir, ancak başarılı olacağımızdan çok umutluyuz’’ dedi.

Arthashastra, M.Ö. 4'üncü yüzyılda yaşamış ilk Hint İmparatoru'nun baş danışmanı, strateji uzmanı Kautilya tarafından kaleme alındı. Kautilya'nın siyasi teorileri, askeri stratejileri, Hindistan Üniversiteleri'nde ders olarak öğrencilere okutuluyor, ancak ilk kez araştırmacılar metindeki formülleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Prof Bhavasar, ‘‘Kautilya, az sayıda kişi tarafından anlaşılabilsin diye şifreli bir dille yazmış’’ diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!