Aşırı yağsız diyet, kalp krizi riskini azaltmıyor

Güncelleme Tarihi:

Aşırı yağsız diyet, kalp krizi riskini azaltmıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Aşırı yağsız beslenmenin kalp hastalıkları riskini fazla azaltmadığı ortaya çıktı. Yağ seviyesinin % 30'a çekilmesi kalp krizi riskini azaltıyor. Ancak yağ oranı % 15'e çekilse bile kalp krizine yakalanma riski daha fazla düşmüyor. Amerikan Kalp Vakfı'nın gazetesi olan Circulation'ın dünkü sayısında yazan uzman Alice Lichtenstein, konuyla ilgili kaleme aldığı makalede, ‘Yağsız beslenmenin kalp krizi ve beyin kanamasıyla bağlantılı bazı riskleri azalttığı gözlemlendi. Ancak yağ oranını çok alt seviyeye indirmek, ek bir fayda sağlamıyor’ dedi.

KÖTÜ KOLESTEROL

Aynı uzman, bazı araşatırmalarda yağsız beslenmenin kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı yolunda veriler elde edildiğini ancak insanlara aşırı yağsız beslenmeleri yolunda tavsiyede bulunmak için henüz erken olduğunu söyledi. Gıdalardaki yağ oranının % 30'a çekilmesi damarları tıkayan, kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL'nin düşürülmesi açısından önemli. Ancak gıdalardaki yağ oranının daha da azaltılması durumunda, ‘trigiliserid’ seviyesinin artabileceği ve yeniden damar çeperlerinde yağ birikmeleri oluşabileceği belirtiliyor. Aşırı yağsız beslenmede, bir çeşit yağ olan triglycerides seviyesi artarken, iyi kolesterol olarak anılan HDH seviyesi azalıyor, ancak kötü kolestrol seviyesinde bir değişme olmuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!