Aşık Prens kendi hanedanını katletti

Güncelleme Tarihi:

Aşık Prens kendi hanedanını katletti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2001 00:00


Haberin Devamı

Nepal'de kraliyet ailesi 'aşk çılgını' bir prens tarafından katledildi. Başkent Katmandu'daki olayda, sevdiği kadınla evlenmesine izin verilmeyen bir prens, aralarından kral ve kraliçenin de bulunduğu 11 hanedan üyesini otomatik silahla öldürdü. Katliamı gerçekleştiren Nepal'in Veliaht Prensi Dipendra, kendisini de vurarak intihar etmek istedi ancak ağır yaralanarak komaya girdi. Katliamın ardından acilen toplanan Devlet Konseyi, komadaki prensi yeni kral ilan etti.


Başbakan ve orduya yakın kaynakların açıklamasına göre, 29 yaşındaki Veliaht Prens Dipendra, Narayan Hity Kraliyet Sarayı'nda akşam yemeği sırasında aile içinde çıkan bir tartışma sonucu, Nepal Kralı Birendra, Kraliçe Aishwarya, Prens Nirajan, Prenses Shruti ve kraliyet ailesine mensup diğer yedi kişiyi öldürdü. Olayda yaralanan kraliyet ailesinden üç kişinin de hastaneye kaldırıldığı kaydedildi. Katliamdan sonra kendini de vuran Veliaht Prens Dipendra'nın ölmediği, komada olduğu bildirildi.

Nepal Başbakan Yardımcısı Ram Chandra Paudel yaptığı açıklamada, saldırının veliaht Prens Dipendra tarafından yapıldığınının kesinlik kazandığını belirterek, ülkede silahlı mücadele yürüten Maocu gerillaların olayla bir ilgisi bulunmadığını kaydetti.

Saraya yakın kaynaklar, saldırıya, Veliaht Prens'in evlilik planlarıyla ilgili bir tartışmanın neden olduğunu söylediler.

Haberin Devamı
Bu arada, Başbakan Girija Prasad Koirala'nın hükümeti olağanüstü toplantıya çağırdığı bildirildi.

YENİ KRAL KOMADA

Devlet radyosunun haberine göre, komada bulunan prens, acil olarak toplanan Devlet Konseyi tarafından Nepal'in yeni kralı olarak tahta geçirildi. Ancak Prens Dipendra, görevini yerine getirebilecek durumda olmadığı için, amcası Prens Gyanendra'nın kral vekili olarak atanmasına karar verildi.

İçişleri Bakanı Ram Chandra Poudel, daha önce yaptığı açıklamada, veliaht prensin ailesini öldürdüğünü ve daha sonra kendini vurduğunu belirtmişti.

ASTROLOGLARIN KEHANETLERİ DOĞRU ÇIKTI

Nepal basınında yer alan haberlere göre, Nepalli astrologlar Veliaht Prens'in 35 yaşından önce evlenmesi veya çocuk sahibi olması durumunda Kralın öleceği kehanetinde bulunmuşlardı.

Nepal Kralı Birendra Bir Bikram Shah Deva (55), 1972'de tahta geçmişti. Peru'daki Aydınlık Yol gerillalarını örnek alan Maocu gerillaların, 1996 yılında başlattığı silahlı mücadelede 1500'den fazla kişi yaşamını yitirdi. Nepal'deki anayasal monarşiye son vermek ve feodal yapıyı yok etmek için savaştıklarını söyleyen Maocu gerillalar, ülkedeki 75 bölgenin 29'unda faaliyet gösteriyor.

Öte yandan, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, yayımladığı mesajda Nepal'deki olaydan dolayı ''derin üzüntü'' duyduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!