Arap Birliği'nden, Filistin'e ambargoya son

Güncelleme Tarihi:

Arap Birliğinden, Filistine ambargoya son
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2006 00:00

İsrail'in, Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarını ele almak üzere Kahire'de yapılan Arap Birliği toplantısında, Arap ülkeleri, Filistin'e uygulanan mali ambargoya son verme kararı aldı.

Haberin Devamı

Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid Bin Ahmed El Halife, ABD'nin önceki gün BM Güvenlik Konseyi'nde, İsrail operasyonlarını kınayan karar tasarısını veto etmesinin ardından, Filistin'e mali yaptırım kararına artık uymayacaklarını kaydetti.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Batı'nın ambargosunu kırmalarının, ABD'ye bir mesaj olduğunu söyledi. Musa, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu mesaj, Araplara karşı dostça olmayan tavır gösterenlere” diye konuştu.
Kuveyt de, Filistin'e 30 milyon dolar yardım göndereceğini açıkladı.

BARIŞ KONFERANSI

Filistin Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar'ın, düzenlenecek yeni bir barış konferasında tarafların bir araya gelmesi önerisini kabul ettiği bildirildi.

Arap Dışişleri Bakanları'nın, Arap-İsrail çatışmasına adil ve çok yönlü bir çözüm bulunması için “barış için toprak” prensibi uyarınca, İsrail ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin ve Arap ülkelerinin katılacağı bir barış konferansı düzenlenmesi çağrısı yaptıkları ve Zahar'ın da bu öneriyi kabul ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Filistin Dışişleri Bakanı Zahar, Arap Birliği toplantısına daha önce katılmamıştı. Arap Birliği, Hamas hükümeti barış girişimlerini kabul edene kadar Zahar'ın toplantılara katılmasını reddetmişti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev, böyle bir konferans önerisinden haberdar olmadığını, ancak Hamas'ın, İsrail'i tanımaması, şiddetten vazgeçmemesi ve mevcut İsrail-Filistin anlaşmalarına uymaması durumunda, böyle bir toplantıda İsrail'in muhatabı olmayacağını söyledi.

Regev, “çok taraflı bir konferans, Hamas'ı meşrulaştırmaz. Hamas'ı ancak uluslararası ölçütlere uymak meşrulaştırır” diye konuştu.

Toplantıda ayrıca, BM Genel Kurulu'na başvurularak, Filistin'deki durumun görüşülmesi için özel bir oturum yapılmasının talep edilmesine karar verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!