Arap Birliği: PKK, Irak'ta terör örgütüdür

Güncelleme Tarihi:

Arap Birliği: PKK, Irakta terör örgütüdür
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2007 10:46

MISIR başkenti Kahire'de büyükelçiler düzeyinde yapılan Arap Birliği Daimi Temsilciler Toplantısı sonunda yayınlanan 7 maddelik deklerasyonun 3’üncü maddesinde, Irak'ın, PKK'yı terör örgütü olarak kabul ettiğine vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Irak'ın isteği üzerine düzenlenen olağanüstü toplantıya Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ve Dönem Başkanı Cezayir Büyükelçisi Abdulkadir Haccar ve Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Lebib Abbavi katıldı. 2 saat 45 dakika süren toplantı sonunda yayımlanan deklerasyonu Arap Birliği Genel Sekreter yardımcısı Ahmed El-Binhilli okudu. Deklerasyonda doğrudan PKK'ya terör örgütü tanımlaması yapılmazken, 3'üncü maddede ’Irak’ın PKK’yı terör örgütü olarak kabul ettiğine’ vurgu yapıldı. Deklarasyonda yer alan maddeler şöyle:

* Bölgedeki tansiyon düşürülmeli. Sınırda yükselen gerilime son verilmeli. PKK eylemleri durmalı.

* Irak ve Türkiye’nin güvenliğine saygılıyız. İki ülke ilişkilerinin gerilmesine ve sınırda tansiyonun yükselmesine izin verilmemeli.

Haberin Devamı

* PKK, Irak tarafından terörist örgüt olarak tanımlanmıştır. Irak topraklarını terk etmeli ve eylemlerine son vermelidir. Bu problem ortak işbirliği ile çözülsün.

* Türk halkının hassasiyetlerini paylaşıyoruz. Onların acılarını paylaşıyoruz ve saldırılar karsısındaki tepkilerini anlayabiliyoruz.

* Sorunun çözümü diplomatik yollardan olmalı ve diplomasiye şans verilmelidir. İki taraf ortak çalışmalı ve uygun bir yol bulunmalıdır.

* Diplomasiye şans verilmeli problemi iki ülke ortak çözmeli.

* Bu deklarasyon Arap Birliği tarafından yayınlanmıştır. Tüm Arap dünyası deklarasyona destek vermelidir. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’nın Türkiye’de yapacağı temaslar önemli olup alınacak kararlar ve görüşmeler Arap dünyası tarafından takip edilmektedir.

Deklerasyonun yayımlanmasından sonra açıklama yapan Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Lebib Abbavi, alınan kararlardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Aslında bu Türkiye’nin sorunudur, bizim değil. Sadece biz Türkiye’ye yardım etmek istiyoruz. Sorunun çözümünde de Türkiye bize yardım etmelidir” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!