AP'li vekillerden şok 'Türkiye' talebi

Güncelleme Tarihi:

APli vekillerden şok Türkiye talebi
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2014 14:20

Avrupa Parlamentosu'nun 18 üyesi, Avrupa Birliği'nden Türkiye'de 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere gözlemci heyeti göndermesini istedi.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu Liberal Grup üyesi Hollandalı Marietje Schaake’nın liderliğinde 18 AP milletvekili, Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a mektup göndererek, Türkiye’deki yerel seçimlerin izlenmesi için gözlemci gönderilmesini istedi.

Schaake, “Şu andaki mevcut krizi göz önünde bulunduracak olursak, bu sadece önemli değil, aynı zamanda zorunlu bir adım. Hükümet son dönemde ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayan bir dizi kanunu kabul etti. Türkiye’deki her türlü eleştiri despot bir şekilde bastırılıyor. Avrupa Birliği’nin Türk demokrasisi için özgür ve adil seçimleri amaç edinmesi gerekiyor” dedi.

İŞTE MEKTUPTAKİ İDDİALAR

AP milletvekillerinin yazdığı mektupta şöyle denildi:
“Son aylarda Türkiye’de hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı ve temel insan haklarına saygıyla ilgili yapısal problemler beklenmedik bir krizle yüzeye çıktı. Son gelişmeler ışığında, açıkçası (Türkiye’de) bir gözlemci heyetinin konuşlandırılmasının sadece önemli değil, zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Yerel seçimlerin Türkiye’nin içinde bulunduğu negatif sarmalın durması için katkıda bulunma potansiyeli bulunuyor, ancak bu sadece seçimler özgür ve adil olarak gerçekleşirse mümkün olur. Bu arada basın özgürlüğünün olmaması, derin kutuplaşma ve de siyasi temsiliyet için seçim barajının çok yüksek olması, daha demokratik ve meşru bir atmosferin ve hukukun üstünlüğünün yeniden tesis edilebilmesi için reformların ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor. Türk hükümetinin en kısa zamanda resmi bir davet göndermesi için uyarılması gerekiyor.”

ERDOĞAN: GELEBİLİRLER

Batman mitinginin ardından uçakta gazetecilerin bu konudaki sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 30 mart seçimleri için Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye gözlemci gelmesine herhangi bir mani bulunmadığını söylediği bildirildi.

NTVMSNBC'nin haberine göre, Erdoğan, "İstiyorlarsa gelebilirler. Hiçbir mani yok" diye konuştu. Seçim sonuçlarının değiştirilmesi için provokasyon olma ihtimalini de değerlendiren Başbakan Erdoğan, "Ben bunları abartılı buluyorum, Bu tür şeylere ihtimal vermiyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!