AP’den Türkiye raporuna onay

Güncelleme Tarihi:

AP’den Türkiye raporuna onay
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2022 07:00

İspanyol parlamenter Nacho Sanchez-Amor tarafından hazırlanan Türkiye Raporu, Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamada 67’ye karşı 448 oyla kabul edildi.

Haberin Devamı

107 parlamenter ise çekimser kalmayı tercih etti. Türkiye’nin mültecilere yönelik çabaları ve Ukrayna konusundaki yaklaşımı, hukukun üstünlüğü ve demokrasi alanları başta olmak üzere eleştirilerin dozu yükseltilmiş bir şekilde yinelendiği belgeye, olumlu yansıtıldı. Dışişleri Bakanlığı, “Raporda önyargılı ve gerçeklikten kopuk değerlendirilmelerde bulunulmasını kabul etmiyoruz ve reddediyoruz” açıklaması yaptı.

‘SIĞ BAKIŞ AÇISI’

İlişkileri karşılıklı çabalarla geliştirme ihtiyacına vurgu yapılan açıklamada, “Türkiye’yi sığ bir bakış açısıyla değerlendiren bu rapor AP’nin gerçeklerden kopuk, ideolojik ve yanlı tutumunun yeni bir örneğini teşkil etmekte” denildi.

Türkiye’nin çok önemli bir ortak ve yaşamsal bir müttefik olduğu vurgusuna yer verilen raporda, Ukrayna’ya verilen destek, Boğazları askeri geçişlere kapatma kararı ve arabuluculuk girişimleri övülüyor. Avrupa Birliği ile Türkiye arasında dış ilişkiler ve güvenlik alanındaki güçlü işbirliğinin yaşamsal önemde olduğu kaydediliyor. Eleştirilen alanlarda ilerleme sağlamadan müzakere sürecine dönmenin mümkün olmadığı belirtiliyor.

O KOMİSERE TEPKİ

Raporda AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi’nin doğrudan hedef alınması dikkat çekti. Hürriyet’in, geçen yıl 24 Eylül’de, “AB Komiserine Harita Lazım” başlığıyla gündeme taşıdığı Türkiye’nin, Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü’nün yeni organizasyon şemasında Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin yer aldığı birime kaydırılmasına AP tepki gösterdi. Raporda, bu hamlenin “ciddi bir siyasi hata” olduğu belirtildi.

 

BAKMADAN GEÇME!