AP'de Türkiye tartışması

Güncelleme Tarihi:

APde Türkiye tartışması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin AB adaylığı Avrupa Parlamentosu'nda tartışılırken en kalabalık grubu oluşturan Hıristiyan Demokratlar Türkiye'nin üyeliğine karşı çıktılar. Yeşiller ve Liberaller adaylık sevincini dile getirirken Sosyalistler ortada bir tavır aldı.

TÜRKİYE'ye Helsinki'de adaylık statüsünün resmen tanınmasından sonra AB'nin 'vicdanı' konumunda olan Avrupa Parlamentosu'nda tartışmalar yaşandı. AP'nin en kalabalık grubu olan Hıristiyan Demokratlar, Türkiye'nin üyeliğine karşı çıktılar ve AB'nin genişlemesi konusunda kamuoyunda tartışma yapılmasını istediler. Ancak parlamentonun Yeşiller Grubu bu yaklaşıma sert çıkarak, 'Türkiye'nin AB üyeliğine Müslüman ülke olması nedeniyle karşı çıkmak tehlikelidir. İslam dini Avrupa geleneğinin bir parçasıdır' dedi.

Dün Avrupa Parlamentosu'nda Finlandiya'nın Dönem Başkanlığı'na yönelik gündem, Türkiye tartışmalarına sahne oldu. Hıristiyan Demokratlar Grubu Başkanı Alman Hans Pottering, Türkiye'nin üyeliğinin AB'nin siyasi, kültürel ve ekonomik doğasını değiştireceğini söyleyerek karşı çıktı. Sosyalist Grup Başkanı İspanyol Enrique Baron Crespo ise, grup içerisinde Türkiye ile ilgili farklı görüşler olduğunu söyledi 'Ancak Türkiye'nin insan hakları ve demokrasi alanında atacağı adımları önemsiyoruz. Adaylığın Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacağını düşünüyoruz' dedi.

Liberal Grup Başkanı İrlandalı Patrick Cox ise, Türkiye'nin adaylığından son derece memnun olduklarını söyledi ve 'İnsan Hakları ve demokrasi alanında yapılacak reformları bekliyoruz' dedi. Yeşiller Grubu Başkanı Finlandiyalı Hautala ise, AP içindeki muhafazakarların Türkiye karşıtı sözlerine sert tepki gösterdi. Hautaula, 'İslam dini Avrupa geleneğinin bir parçasıdır' dedi.

AB Dönem Başkanı Finlandiya Başbakanı Paavo Lipponen ise, Başbakan Bülent Ecevit'in, AB'nin üyelik için 'olmazsa olmaz' koşulu olan Kopenhag kriterlerine uyulacağı sözünü verdiğini hatırlattı ve 'Türkiye'nin önünde daha yapılması gereken çok şey var. Yakından izleyeceğiz. AB Komisyonu'ndan Türkiye'de insan hakları konulu bir rapor hazırlamasını talep ettik' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!