Apandisitte parkinson riski

Güncelleme Tarihi:

Apandisitte parkinson riski
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2019 08:30

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, apandisitini aldıran kişilerin Parkinson hastalığına yakalanma riskinin 3 kat fazla olabileceğine işaret ediyor.

Haberin Devamı

ABD’nin Ohio eyaletindeki Case Western Reserve Üniversitesi ve Cleveland Üniversite Hastanesi’nin 62 milyon hastanın verilerini analiz ederek yaptığı araştırmaya göre, apandisit ameliyatı olan kişilerin Parkinsona yakalanma riski 3 kat artış gösterebilir.

ORAN ÇOK DAHA YÜKSEK

Bağırsaklar ve sinir sistemi arasındaki bağlantıya odaklanan araştırma, apandisit ameliyatı geçiren 488 bin 190 hastadan 4 bin 470’inin, 61.7 milyon apandisit ameliyatı geçirmeyen hastanın ise 177 bin 230’unun Parkinsona yakalandığını ortaya koydu.

İLERLEMEYİ HIZLANDIRIYOR

Araştırmanın diğer önemli noktalarından biri ise Parkinson hastalığı ile bağlantılı alfa-sinüklein isimli proteinin, apandisitin de dahil olduğu sindirim sisteminden beyine kadar yolculuk edebildiği. Alfa-sinükleinin nöronlar arasında yer değiştirmesi, Parkinsonun ilerlemesini hızlandırıyor. Apandisit bugüne kadar ‘işlevsiz’ olarak nitelense de uzmanlar bu organın görevinin beyin hastalıklarıyla savaşmak olabileceğine dikkat çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!