AP’den ‘soykırımı tanıyın’ çağrısı

Güncelleme Tarihi:

AP’den ‘soykırımı tanıyın’ çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2015 00:34

ERMENİ diyasporasının 1915 olaylarının 100’üncü yılı nedeniyle uluslararası platformlar nezdinde yürüttüğü yoğun lobi faaliyetleri meyvelerini vermeye başladı. Geçtiğimiz haftalarda Avrupa siyaset yelpazesinin en güçlü kanadı olan Hristiyan Demokratların kabul ettiği ve Türkiye’ye ‘Ermeni soykırımı’ iddialarını tanıma çağrısı yapan kararının ardından, Avrupa Parlamentosu da bir raporla tüm Avrupa Birliği üyelerine “Ermeni soykırımı yasal olarak” tanıma çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

İtalyan parlamenter Pier Antonio Panzeri imzasını taşıyan ve insan hakları ile demokrasinin durumunun ele alındığı raporda ayrıca üye ülkeler ve AB kurumları, ‘soykırımın’ tanınması için daha fazla katkıda bulunma konusunda teşvik edildi.
Raporda “ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve dini nefret gibi soykırımların inkârının da insan hakları ve temel özgürlüklerin açık ihlali olduğu ve kınanması gerektiği” vurgulandı.

Yaptırımı ve bağlayıcılığı olmayan raporun kabulünden sonra Ermeni diyasporası tarafından yapılan açıklamada AP’nin uzun bir aradan sonra tutumunu yeniden ortaya koyduğu belirtilerek, “Bu özel yılda Ermeni halkıyla Avrupa dayanışmasının bu güçlü sinyali için müteşekkiriz” denildi.

Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye raporuna ‘soykırım’ ifadesinin sokulmasına yönelik baskı da sürüyor. Bu doğrultuda verilen değişiklik önergelerinin “100’üncü yıl” etkisi ve konuya değinilen başka belgelerin kabul ediliyor olmasının parlamenterleri etkileme riski oldukça yüksek görülüyor. Türkiye raporuna yönelik değişiklik önergeleri 23 Mart’ta AP Dışişleri Komisyonu’nda ele alınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!