Antalya'da üçlü zirve: Türkiye, Bosna-Hersek ve Hırvatistan'dan kritik toplantı

Güncelleme Tarihi:

Antalyada üçlü zirve: Türkiye, Bosna-Hersek ve Hırvatistandan kritik toplantı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2025 13:00

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Türkiye-Bosna-Hersek-Hırvatistan Üçlü Danışma Mekanizması Dışişleri Bakanları Toplantısı düzenleyeceği bildirildi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakoviç ve Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grlić Radman’ın katılımıyla Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında 12 Nisan 2025 tarihinde Türkiye-Bosna-Hersek-Hırvatistan Üçlü Danışma Mekanizması Dışişleri Bakanları Toplantısı düzenleyeceği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre Bakan Fidan, toplantıda şu hususlara değinecek:

  • Bosna-Hersek Sırp Kesimi Başkanı Milorad Dodik hakkında verilen hükmün ardından yaşanan gelişmelerin ve sürecin yakından takip edildiğine,
  • Bosna-Hersek'in Dayton Barış Anlaşması temelinde toprak bütünlüğüne, anayasal düzenine, iki entite ve üç kurucu halktan oluşan egemen devlet yapısını muhafaza etmesinin önem teşkil ettiğine, 
  • Bosna-Hersek Sırp Kesimi’nde artan ayrılıkçı eylem ve söylemlerin kabul
    edilemez olduğuna,
  • Bu kapsamda, tüm kurucu halkların yapıcı bir rol oynayarak Bosna-Hersek’teki gerginliğin bir an önce giderilmesi için çaba sarf etmesi gerektiğine
  • Bosna-Hersek ile Hırvatistan arasındaki ilişkilerin, bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanması açısından önem taşıdığına.

 

TÜRKİYE-BOSNA-HERSEK-HIRVATİSTAN ÜÇLÜ DANIŞMA MEKANİZMASI DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISI

Haberlerimizi Google’da Takip Edin
En güncel haberlere ve son dakika gelişmelerine Googleüzerinden anında ulaşmak için bizi favorilerinize ekleyin.
Google’da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin

Üç ülke arasında 2010 yılında tesis edilen danışma mekanizması, bölgesel sorunlara bölgesel çözümler bulunması anlayışıyla Balkanlar’da iş birliğinin artılmasına ve istikrara, somut projeler vasıtasıyla bölgesel kalkınmaya katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Mekanizma çerçevesinde bugüne kadar Dışişleri Bakanları düzeyinde dokuz toplantı düzenlendi. Son toplantı Hırvatistan’ın ev sahipliğinde 29 Haziran 2024 tarihinde Dubrovnik Forumu marjında gerçekleştirildi.

 

TÜRKİYE’NİN BOSNA-HERSEK’TE BARIŞA VE İSTİKRARA YÖNELİK ÇABALARI

Bosna-Hersek Sırp Kesimi Başkanı Milorad Dodik hakkında verilen mahkeme kararının ardından, Sırp Kesimi, Bosna-Hersek’in anayasal düzenini, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit eden birtakım adımlar atıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak üyesi Denis Beçiroviç’le 14 Mart 2025 tarihinde İstanbul’da bir araya gelmişti. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından Bosna-Hersek’in toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve anayasal düzenine yönelik desteğimizi vurgulayan bir açıklama yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi mevcut Başkanı ve Sırp üyesi Jelka Svijanoviç’le 22 Mart 2025 tarihinde İstanbul’da görüşmüş ve gerekli mesajları iletmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Hırvat üyesi Zeljko Komsiç ve ana akım Boşnak partisi SDA Başkanı Bakir İzetbegoviç’le telefon görüşmeleri gerçekleştirmişti.

Haberin Devamı

Bosna-Hersek Barışı Uygulama Konseyi Yönlendirme Kurulu’nun üyesi olan Türkiye, Bosna Hersek’te barış ve istikrarın sürdürülmesi ve pekiştirilmesi için ikili, bölgesel ve çok taraflı platformlarda aktif çaba
göstermeye devam ediyor.

Türkiye, Bosna-Hersek’teki uluslararası barış misyonu EUFOR-Althea’ya AB ülkeleri dışında en fazla asker katkısı veren ülke konumunda yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!