Anlaşmasız Brexit riski sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Anlaşmasız Brexit riski sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2019 08:30

Avrupa Birliği (AB) liderleri İngiltere’nin üyelikten ayrılması (Brexit) için belirlenen ilk tarih olan 29 Mart’a sekiz gün kala Başbakan Theresa May’in erteleme talebine iki opsiyona dayanan ve dört sonuç yaratabilecek bir formülle yanıt verirken ‘risk’ devam ediyor.

Haberin Devamı

TARTIŞMALI geçen toplantının ardından Brexit sürecinde ‘kontrolü ele alan’ ve bundan sonra yeni bir adım atma niyetinde olmayan AB, her türlü sonuca hazır olduğu mesajını net şekilde verdi. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, yedi saat süren toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “Aralıkta netleştirme istediler, verdik. Ocakta güvence istediler, verdik. Geçen pazartesi Strasbourg’da benden daha fazla güvence istediler, verdim. Daha fazla verebileceğimiz bir şey yok” dedi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da Brexit’in kaderinin İngiltere’nin elinde olduğunu belirterek, “AB olarak en kötüsüne hazırız ancak en iyisini umuyoruz” diye konuştu.

İKİ KRİTİK TARİH

May, gelecek hafta Çekilme Anlaşması’na Avam Kamarası’ndan onay alabilirse 22 Mayıs’ta anlaşmalı Brexit olacak. Onay alamazsa 12 Nisan’a kadar nasıl bir yol izlemek istediğini AB’ye bildirecek. Daha uzun bir erteleme talebi gelirse İngiltere, 23-26 Mayıs’taki Avrupa seçimlerine katılmak durumunda kalacak. Erteleme talebi gelmezse anlaşmasız Brexit yaşanacak. Bir diğer seçenek ise bu tarihten önce Brexit’ten vazgeçilmesi. Siyaseten halen en düşük olasılık olarak görülen bu opsiyonun devreye sokulması için başlatılan kampanyada dünden bu yana 3 milyondan fazla imza toplandı. İlk kez Brexit konusunda görüş ayrılığı yaşama sinyali veren AB, son hamlesiyle birden fazla opsiyonu masada tutmayı, May’e destek verilmesine yönelik baskıyı artırmayı, ihtiyaç duyması halinde İngiltere’ye daha fazla zaman vermeyi ve olası bir anlaşmasız Brexit durumunda gelecek suçlamadan kurtulmayı garanti altına aldı.

Haberin Devamı

‘YÜZDE 5 ŞANS’

Zirveden sızan bilgiler May’in, Çekilme Anlaşması’na onay alma ihtimaline inananların fazla olmadığına işaret ediyor. Belçika Başbakanı Charles Michel, toplantıda, Avam Kamarası’ndan onay çıkması için mucize olması gerektiğini savunurken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Brüksel’e gelmeden onay şansını yüzde 10 olarak gördüğünü ancak May’i dinledikten sonra tahminini yüzde 5’e düşürdüğünü söylediği belirtiliyor.

MAY YANIT VEREMEDİ

Haberin Devamı

AB’nin tavrının şekillenmesinde May’in liderlerle yaptığı görüşmede sergilediği kötü performans etkili oldu. Çok sayıda kaynağa göre May, stratejisini açıklayamadığı gibi bundan sonra atacağı adımlar konusunda da net cevaplar veremedi. Macron’un anlaşmasız Brexit riskini iyiden iyiye artıracak düzeyde sert tavır takınması dikkat çekerken Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yaklaşımı belirleyici oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!