Ankara'da taktik savaşı

Güncelleme Tarihi:

Ankarada taktik savaşı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz'in Başbakan Ecevit ile görüştüğü saatlerde, General Newton başkanlığındaki bir Amerikan askeri heyeti İncirlik ile ilgili önemli temaslarda bulundu. Ecevit, Aziz'e Irak'ta PKK'nın varlığını kanıtlayan 45 maddelik bir raporun verildiğini söyledi.

Ankara, Irak ve ABD'li yetkililerin Türk tarafını kendi taraflarına çekebilme yönündeki taktik savaşlarına sahne oluyor. Dün başkentte, Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz ile Başbakan Bülent Ecevit arasındaki görüşmede Irak sorununu, PKK ve İncirlik'i masaya yatırıldı.

Aziz ile görüşmeler sürerken Amerikan Hava Eğitim Komutanı General Lloyd Newton başkanlığındaki askeri yetkililer de Ankara'da karşı girişimlerde bulundu. Lloyd'un başkentteki temaslarına ABD Büyükelçisi Mark Parris eşlik etti.

Dün, Başbakanlıkta üç saat süren Ecevit-Aziz görüşmesine, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Korkmaz Haktanır, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Yaşar Büyükanıt, Başbakanlık danışmanlarından Büyükelçi Ümit Pamir, Türkiye'nin Irak Maslahatgüzarı Selim Karaosmanoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Uğur Ziyal'dan oluşan Türk heyeti katıldı. Aziz başkanlığındaki Irak heyetinde ise, Irak'ın Ankara Büyükelçisi Faruk El Hicazi ve diğer Iraklı yetkililer hazır bulundu.

DIŞ MÜDAHALE

İki ülke heyetleri arasındaki diyaloğun tarafsız ve çok yararlı geçtiğini belirten Aziz, Irak tarafının dış müdahalelerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Aziz'in ziyaretiyle ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Ecevit, ‘Eski dostum’ diye tanımladığı Tarık Aziz'le görüşmesiyle ilgili ‘Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğü içinde elinden geleni yapmaya hazırdır. Ancak, Bağdat yönetimi de uluslararası kurallara uymalı' dedi.

Aziz ile görüşmesini, Irak'ta yaşanan son durum, İncirlik ve terör konularını da kapsadığını belirten Başbakan Ecevit, Irak tarafına, Türkiye'nin bu ülkede PKK'nın varlığına işaret eden endişelerini de ilettiklerini söyledi. Genel Kurmay tarafından Irak'ta PKK varlığını ispat eden 45 maddelik bir raporun da Aziz'e sunulduğunu ifade eden Ecevit, Irak tarafının ise, bu iddiaları reddettiğini, ancak Türkiye'nin isterse Irak'a bir gözlemci heyet bile gönderilebileceğini belirttiğini söyledi.

ABD'DEN YAKIN TAKİP

Aziz'in Ankara'daki yoğun trafiği devam ederken, ABD'li Orgeneral Newton, Büyükelçi Parris ile birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti. Diplomatik çevreler, ABD'nin dün sabah saatlerinde Irak'a düzenlediği hava saldırısının da Türkiye'ye yönelik diğer bir mesaj olduğunu kaydetti.

Bu arada, Ankara'da dilden dile dolaşan ve Irak'ın yeni Ankara Büyükelçisi Hicazi'nin karıştığı iddia edilen karanlık olaylara ait yabancı kaynaklı bir istihbarat raporu da başkenti sarsıyor. Hürriyet'in konu ile ilgili sorularını yanıtlamaktan kaçınan Hicazi ile ilgili raporda Türkiye'yi rahatsız eden bazı hassas noktaların olduğu ifade ediliyor.

ABD'den ilginç çıkış

Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz'in Türkiye ziyaretine tepki gösteren ABD, protesto gibi bir çıkış yaptı. Aziz'in Ankara'da Başbakan Ecevit ile görüştüğü saatte, Büyükelçi Mark Parris, Hava Kuvvetleri Eğitim Komutanı Newton ve beraberindeki üst düzey komutanlarla birlikte Anıtkabir'i ziyaret ederek çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!