Amerikan Büyükelçisi: "Türkiye’ye şükür"

Güncelleme Tarihi:

Amerikan Büyükelçisi: Türkiye’ye şükür
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2011 20:55

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone, ABD’li gazetecilere Libya’da Türkiye aracılığıyla kurtarılmasına karşılık minnettarlığını Türkçe olarak “Türkiye’ye şükür” sözleriyle dile getirdi. Ricciardone Libya'deki operasyonda sivil can kaybı olduğu şeklindeki iddiaları da yalanladı.

Haberin Devamı

Ricciardone resmi ikametgahında bir resepsiyondaydık.

Akademisyenler, siyasetçiler ve gazetecilerin meydana gelen küçük bir topluluktu. Arada İngiltere Büyükelçisi,İsrail Büyükelçisi , Çin büyükelçisi ve AB’nin Ankara’daki temsilcisini de fark ettim.

Resepsiyonunu amacı ABD Büyükelçisi Frank Ricciardone’nin  Türkiye’deki yeni görev süresinde iletişim içinde olacağı kişilerle tanışmaktı. Ancak Libya konusu bu kadar sıcak olduğundan bir ara Büyükelçiyle bu konuda sohbet etmek fırsatı buldum. “Türkiye olmasaydı, meslektaşınız gazeteciler hala Libya’daydılar” diyen büyükelçi devreyle girmesi nedeniyle Türkiye’ye müteşekkir olduklarını söyledi. Türkiye’nin Libya’da ABD’nin çıkarlarını koruyacağını buna ilişkin resmi anlaşmanın yapılmakta olduğunu vurgulayan Büyükelçi, ancak gazetecilerin kurtarılmasıyla birlikte Türkiye fiilen bu işe başladı resmi anlaşma konusunda ise birkaç bürokratik iş, kağıt işi kaldı” dedi.

Haberin Devamı
HAÇLI SEFERİ Mİ, SAÇMALIK

Zeynep GÜRCANLI
hurriyet.com.tr

Büyükelçiye Libya’ya yönelik halen devam eden operasyonu sonduk. Haçlı seferine benzetildiğini hatırlattık. Yanıtı tek kelime oldu “saçmalık.” Ardından yapılan operasyonun amacını anlattı: “Operasyon Libya liderinin kendi halkına karşı şiddet kullanmasını engellemek Libya halkının güvenliğini sağlamak için yapıldı. Son derece sınırlı bir operasyondu.

Peki ya NATO’nun görevi ne olacak? Büyükelçiye bir de sorduk. NATO’da hala anlaşma sağlanamadı dedik. Ricciardone şöyle yanıtladı. “Türkiye ile operasyonel sorunlar konusunda aynı kaygıları paylaşıyoruz.” Gerek ikili düzeyde gerekse NATO içinde Türkiye ile istişarelerin devam eteğini söyleyen Büyükelçi, “Çok yakın çalışıyoruz ancak bir karar çıkarsa bu Brüksel’den çıkacak” dedi.

PEKİ YA KURBANLAR

Bir gazeteci müttefik operasyonda öldüğü iddia edilen bir bebeğin fotoğrafını hatırlatıyor. Büyükelçi buna soruyla karşılık veriyor. “Gerçek midir, kimden gelmiş, kaynağı nedir? Uluslar arası medyadan geldiyse gerçek olabilir. Ama koalisyonun operasyonundan dolayı bildiğimiz bir kurban yok”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!