Alzheimer’ı yapay zeka teşhis edecek

Güncelleme Tarihi:

Alzheimer’ı yapay zeka teşhis edecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2021 07:00

Litvanyalı bir ekip, alzheimerı erken aşamada yüzde 99 doğrulukla tespit edebilen yapay zekâ destekli bir algoritma geliştirmeyi başardı. Araştırmacılar yeni algoritmanın, dünyanın dört bir tarafındaki doktorlar tarafından hastaların taranmasında kullanılabilecek bir yazılıma dönüştürülmesini umuyor.

Haberin Devamı

YENİ teknoloji Litvanya’daki Kaunas Teknoloji Üniversitesi’nden (KTU) bir ekipçe geliştirildi. Yapay zekâ ve derin öğrenme teknolojisinden faydalanan sistem, alzheimerı erken aşamada “mükemmele yakın” bir doğruluk oranıyla tespit edebiliyor. Sistem gerçek hayatta da vaat ettiğini verebilirse, belirtiler ortaya çıkmadan hastaların kolay ve hızlı şekilde saptanmasına yardımcı olabilir ve doktorlara önlem almak için daha fazla zaman bırakabilir.

Alzheimer’ı yapay zeka teşhis edecek

SAHA SONUÇLARI BEKLENİYOR

Şimdi sahadaki uygulamanın sonuçları sistemin geleceğini belirleyecek. KTU ekibinden Rytis Maskeliunas, “Elbette bu sonuçlar gerçek hayattaki performansın göstergeleri değil” diyerek daha fazla veri elde etmek için hastanelerle birlikte çalıştıklarını anlattı. Şu aşamada yeni sistemin, geleneksel tarama yöntemlerinin yerini tamamen alamayacağını kaydeden Maskeliunas, ancak “teknoloji tıbbı daha erişilebilir ve ucuz hale getirebilir” diyerek erken teşhiste yeni yöntemin önemine işaret etti. Alzheimer ve bunamaya karşı ilaç geliştirilememiş olması nedeniyle erken tanı bu hastalıklarda hayati önem taşıyor. Erken tanı ile hastalığın olumsuz etkileri yavaşlatılarak bazı önlemler almak mümkün olabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!