Altıncı his keşfedildi

Güncelleme Tarihi:

Altıncı his keşfedildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Altıncı his var mı, yok mu? Bu soruya cevap arayan Amerikalı bilimadamları, bağışıklık sisteminin altıncı his olabileceğini iddia ediyor. Bağışıklık sistemi vücudu sadece mikroplara karşı korumuyor, ayrıca beyini harekete geçirerek gerekli tepkilerin vermesi için uyarıyor.

Bazı insanlar altıncı hisse sahip olduklarını iddia ederler. Şimdilerde bilim adamları da 5 duyu organının yanı sıra başka bir duyu sisteminin daha olduğunu öne sürüyorlar; Bağışıklık sistemi. Bağışıklık sistemi, vücudu sadece mikroplardan korumuyor, ayrıca beyini harekete geçirerek gerekli tepkileri vermesi konusunda uyarıyor.

Washington Post Gazetesi'nin haberine göre bağışıklık sistemi, vücudu sadece mikroplardan koruyan bir mekanizma değil. Bağışıklık sistemi biyolojik algılayıcılarla, iç ve dıştaki gelişmeleri takip ederek, beyine sürekli bilgi aktarıyor.

Teoriye göre, mesela gürültülü bir ses duyulduğunda, ya da flaş patladığında, bağışıklık sisteminin ‘dinleme karakolları’, beyine sinyal yolluyor. Beyinde bu sinyaller doğrultusunda tepki veriyor. Kişi sesin kaynağını bulmak için başını çeviriyor ya da ışıktan korunmak için gözkapağını indiriyor.

BEYİNLE İLEŞİTİM

Bazı bilimadamları ise bağışıklık sisteminin kadınlara eş seçiminde bile yol gösterdiğini öne sürüyor. Colorada Üniversitesi nöroloji uzmanlarından Steven F. Maier, ‘Bağışıklık sistemini önemli bir duyu organı olarak kabul ediyoruz’ diyor.

Bilimadamları uzun yıllardan beri beyinin bağışıklık sistemiyle iletişim kurabildiğinin farkındaydılar. Mikroplara karşı vücudu savunan bazı alyuvarların beyinin salgıladığı kimyasallara duyarlı olduğu biliniyordu. Bu da sürekli stres altında yaşayan insanların bir süre sonra bağışıklık sistemlerinde görülen rahatsızlıkları açıklıyordu.

Ancak bağışıklık sisteminin de beyinle iletişim kurabildiği yeni bir bulgu. Moleküler test sistemlerinde yaşanan gelişmeler ile bağışıklık sisteminin gizleri ve merkezi sinir sistemi üzerindeki etkileri yavaş yavaş deşifre ediliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!