Alternatifi yok

Güncelleme Tarihi:

Alternatifi yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2016 09:40

“İyice düşünüp taşındım. Ben uzun düşünüyorum. Geç karar veriyorum. Ama verdikten sonra da arkasında duruyorum” diyen Merkel, genel seçimlere 10 ay kala kararını verdi... Başbakanlığa 4’üncü kez aday olan Merkel’i çok zor ve sert bir seçim kampanyası bekliyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da gelecek yıl yapılacak genel seçimlere yaklaşık 10 ay var. Merkel, Almanya’yı dört yıl daha yönetme talebiyle seçim kampanyasını açtı. 

AB zor bir dönemden geçiyor. Euro krizini çözmeden mülteci krizinin içine yuvarlanan AB’den İngiltere ayrılma kararı verdi. Avrupa’da yabancı ve mülteci karşıtı sağ popülist partiler iktidara yürüyor. Almanya’da mülteci kriziyle yabancı karşıtı sağ popülist parti AfD güçlendi. Merkel’in partisi CDU, eyaletlerde yapılan seçimleri arka arkaya kaybetti. ABD’de seçimi Trump kazandı. Bu gelişmelerde üç dönemdir Almanya’yı yöneten Merkel’in de payı var. Merkel, Avrupa’da ve Almanya’da yaşanan sorunların bir parçası. Ama buna rağmen Merkel’in alternatifi yok. Tam tersine New York Times, Merkel’i Trump’a karşı özgür dünyanın lideri olarak niteledi.

Haberin Devamı

RAKİPLERİNİ ELİYOR

Çok hareketli ve fırtınalı bir döneme rağmen Merkel, bu kadar uzun süre iktidarda kalabilmesini neye borçlu? Siyasal bilimcilere göre Merkel en ciddi rakiplerini eleyip sonunda “Ben yapmazsam, kim var?” diye soruyor.
Merkel’in karşısına SPD kimi rakip olarak sürecek, henüz belli değil. Ama bu seçimlerde Başbakan Merkel’in işi oldukça zor. Mülteci karşıtı AfD, Merkel’i hedef alan çok sert bir seçim kampanyası yürütecek. Merkel’in adaylığına kardeş parti CSU da temkinli yaklaştı. Hükümet ortağı SPD Genel Sekreteri Barley, Merkel’i vizyonu olmayan bir aday olarak niteledi. Ana muhalefet Sol Parti ve Yeşiller, Merkel’in başbakan seçilmesini önlemek için çok yoğun bir seçim kampanyası yürüteceklerini açıkladı. Sol Parti ve Yeşiller Almanya’daki derin demokrasi krizinden, AB’nin dağılma tehlikesiyle yüz yüze gelmesinden Merkel’in politikasını sorumlu tutuyor. Merkel, kamplaşmış bir Almanya’da seçmenin karşısına “İstikrarın garantisi ve tecrübeli başbakan olarak” çıkacak ve seçimleri kazanmaya çalışacak.

SİYASETTE ÇOK HIZLI YÜKSELDİ

Almanya’nın 11 yıldır kaderini belirleyen Başbakan Merkel, 1954 Hamburg doğumlu. Merkel daha birkaç haftalıkken, Protestan papazı babası, Doğu Almanya Cumhuriyet’inde yaşamaya karar vererek, oraya göçtü. Merkel, çocukluğunu ve gençliğini eski Doğu Almanya Cumhuriyeti’nde geçirdi. Leipzig’te Karl Marx Üniversitesi’nde fizik okudu ve kuantum kimyası üzerine doktora tezini yazdı. Duvarların yıkılması ve iki Almanya’nın birleştiği en fırtınalı dönemlerde siyasete atılan Merkel, siyasi kariyer merdivenlerini hızla tırmandı. 1990 yılında milletvekili olarak meclise girdi ve aynı yıl Aile ve Gençlik Bakanı oldu. 1991 yılında Başbakan Kohl’ün liderliğindeki CDU’nun Genel Başkan Yardımcılığına seçildi. Kohl, Merkel’i gençliği ve hareketlerinden ötürü ‘Kız’ diye çağırdı. 16 yıl başbakanlık döneminden sonra Helmut Kohl seçimi kaybetti. Merkel önce CDU Genel Sekreterliğine seçildi, ardından parti bağış skandalı nedeniyle Kohl’e isyan bayrağını çekerek, CDU Genel Başkanlığı koltuğuna oturdu. 2005’ten beri de Almanya’nın başbakanı olan Angela Merkel’e seçmenler, seçim kampanyalarında önce Angie, ardından Mutti (Anne) diye tezahürat yaptı. Bu seçimlerde Merkel bakalım nasıl bir isimle çağrılacak?

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!