Almanya'da sağ popülist AfD partisinin yükselişi sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Almanyada sağ popülist AfD partisinin yükselişi sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2016 11:39

Almanya’da göçmen karşı sağ popülist Almanya için Alternatif Partisi AfD’nin yükselişi sürüyor.Sosyal Demokrat Parti SPD ise tarihinin en düşük oy oranına geriledi.

Haberin Devamı

ARD-Deutschlandtrend için yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, bu Pazar günü seçim olsa Almanya‘da sosyal demokratlar ancak yüzde 21 düzeyinde oy alabiliyor. SPD tarihinin en düşük oy oranına gerilerken, sağ popülist AfD partisi bir ay öncesine göre oylarını yüzde 3 artırarak oy oranını yüzde 14’e çıkarmış durumda.

Sığınmacı kriziyle birlikte oy oranını hızla artıran AfD‘nin, yüz yıllık geçmişe sahip SPD ile arasındaki puan farkı sadece yüzde 7 düzeyinde. Bir ay öncesine göre Hristiyan Birlik Partilerinin CDU/CSU de oy oranı yüzde iki gerileyerek, yüzde 34 seviyesine düştü. Oylarını 3 puan arttıran Yeşiller Partisi yüzde 13 oy oranına ulaşırken, Sol Parti iki puan gerileyerek, Hür Demokrat Parti ise bir puanlık artışla yüzde 7 oranında oy alıyor görünüyor.

Almanya’da en sevilen politikacılar sıralamasında da SPD lideri Sigmar Gabriel ancak yüzde 39 destek bulabiliyor.

Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in yüzde 74 oranında destek aldığı sevilen politikacılar listesinde, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck yüzde 73, Maliye Bakanı Wolfgang Sch„uble yüzde 66 oranında destek görüyor.

Sığınmacı politikası nedeniyle puan kaybeden Başbakan Angela Merkel’e olan destek yeniden artış eğiliminde. Merkel’e güven yüzde 56 düzeyinde. AfD lideri Frauke Petry’nin kamuoyu desteği ise yüzde 12 seviyesinde.

ARD-Deutschlandtrend adına yapılan kamuoyu yoklamasının 2-6 Nisan tarihleri arasında 1005 kişinin katılımıyla yapıldığı belirtilirken, hata payının yüzde 1,4 ile 3,1 puan aralığında olduğu açıklandı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!