Almanya'da NDP'nin kader günü

Güncelleme Tarihi:

Almanyada NDPnin kader günü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2000 00:00

Alman Parlementosu bugün hükümetin çabaları üzerine aşırı sağ parti NPD'nin kapatılması konusunu oturama açmak üzere toplanıyor. Günlerdir Nazi karşıtı gösterilerin yapıldığı ülkede en büyük yürüyüş dün Berlin'de gerçekleştirildi. 200 bin kişinin toplandığı ırkçılık karşıtı yürüyüşe Almanya'nın önde gelen politikacıları da katıldı.
Haberin Devamı

Alman kamuoyu tarafından kapatılması beklenen NDP içlerinde geçtiğimiz yıl 6 yabancı uyruklunun öldüğü saldırılar da dahil çok sayıda saldırının sorumlusu olarak gösteriliyor.

Almanya içişleri Bakanı Otto Schilly konu ile ilgli olarak bu görüşme "Almanların böyle güç kullananlara toleranslı davranmadığını göstermek açısından oldukça önemlidir diyerek" NDP'nin kapatılması yönündeki görüşlerini açıkça ifade etti.

Bu arada dün Nazi - karşıtı gövde gösterisine dönüşün yürüyüşe katılan Almanya Başbakanı Şansölye Gerhard Schröder halkın tepkisini "makul bir tepki" olarak değerlendirdi.

Almanya'nın gündemine son zamanlarda ülkede bulunan Sinagoglara ve yabancılara karşı yapılan saldırılar ile oturan NPD'nin kapıtılma sürecine bir tepki de Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau'dan geldi.

Ülkede yaşayan yahudi liderleriyle birlikte yürüyüşe katılan Rau "burası hoşgörünün ve özgürlüğün ülkesdir bunu kimse kullanamaz" dedi.

Almanya'da dün gece gerçekleştirilen yürüyüşün tarihi de yeniden yükselişe geçen Neo - Nazi akımlarına karşı bir tepki niteliği taşıyor. Nazi Almanyası'nda, 9 Kasım 1938 tarihinde, 267 sinagog ve 7 bin 500 Yahudi dükkanı yakılmış, 90 kişi öldürülmüş ve yaklaşık 30 bin Yahudi temerküz kamplarına gönderilmişti. Ve yahudilere karşı Nazi soykırımı büyük bir ivme kazanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!