Almanya’yı şoke eden kosovalı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’yı şoke eden kosovalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2011 00:00

Frankfurt Havalimanı’nda önceki gün düzenlediği saldırıda iki Amerikan askerinin ölmesine, iki askerin de ağır şekilde yaralanmasına neden olan Kosovalı 21 yaşındaki Arid Uka Almanya’yı şoke etti. Topluma entegre olmuş bir portre çizen gencin “radikal İslamcı motifle” saldırı düzenlediği üzerinde duruluyor.

Haberin Devamı

SALDIRI SONRASI İLK GÖRÜNTÜLER

AİLESİNİN bir kısmı 40 yıl önce Kosova’dan göç etmişti. Arid, Mitroviça’da doğmuş,  Almanya’da büyümüş, sessiz sakin bir gençti. Günün birinde Frankfurt Havalimanı’nı kana bulayacağı, hem de Amerikalı askerleri hedef alacağı kimsenin aklına gelmemişti. Almanya, şimdi topluma uyum sağlamış bir portre çizen, ancak internette İslamcı forumların müdavimi olan, cihattan söz eden bu gencin, silahıyla öfke kusmasının şokunu yaşıyor.
İtiraf etti
Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Boris Rhein, Frankfurt Havaalanı’nda önceki gün 2 Amerikalı askeri öldüren Kosovalı saldırgan Arid Uka’nın suçunu itiraf ettiğini söyledi. Rhein, Wiesbaden kentinde yaptığı açıklamada, ilk soruşturma sonuçlarına göre 21 yaşındaki saldırganın radikal dinci gruplar tarafından eğitilmiş olduğunun belirlendiğini, ancak saldırıyı tek başına yapmayı planladığının tahmin edildiğini belirtti. Rhein, şu ana kadar saldırının ardında başka bir radikal dinci terör örgütünün bulunduğu yönünde bilgi edinilmediğini kaydetti. Arid Uka, önceki gün Frankfurt Havaalanı’nın önünde bekleyen bir askeri araca ateş ederek iki Amerikan askerinin ölmesine, iki askerin de ağır şekilde yaralanmasına neden olmuştu. Yaralı askerlerin durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.
Bu arada Kosovalı saldırganı radikalleştirdiği tahmin edilen Arap imam Şeyh Abdüllatif,
Hessen eyalet polisi tarafından incelemeye alındı.

Haberin Devamı

Şifre: Panorama kafe açıldı

Amerikalı askerleri taşıyan otobüse saldırı düzenlenmesinin ardından “Panorama cafe açıldı” koduyla havalimanında alarma geçildi.

Suriyeli arkadaşına uydu

ALMAN basınına göre 21 yaşındaki Arid U, Facebook’ta aktif bir üyeydi, radikal İslami vaizcilerin internette sıkı bir takipçisiydi.
- Kosovalı, 2010 yılının Haziran ayında tutuklanan Suriye asıllı Alman Rami M. ile arkadaş olmuştu. Rami, 8 ay sonra ülkeye döndüğünde Pakistan-Afganistan sınırında kafirlere karşı silahlı eğitim alma girişiminden tutuklanmıştı.
- Rami’nin 11 Eylül korsanlarının da gittiği Hamburg’taki Taiba Camisi ile de bağlantısı vardı. Arid U’nun komşusuna göre “Rami olmasa, Arid’in aklına asla böyle bir fikir gelmezdi.”
- Arid’in Frankfurt am Main kentindeki komşusu Katarina F. ise gençle merdiven ya da asansörde karşılaştığını Arid’in çekingen olduğunu, çevresiyle çok bağlantısı olmadığını söyledi.
- Arid’in ailesi ise dindar ve saygılı insanlar olarak tarif edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!